Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Минулого року на Харківщині рівень злочинності знизився більш ніж на 30%

Минулого року на Харківщині рівень злочинності знизився більш ніж на 30%

Про це повідомив директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами ХОДА Олексій Максимов під час зустрічі з європейськими колегами.

19 квітня відбулася перша робоча сесія щодо імплементації нових методів покращення безпеки населення Харківщини через заохочення до співпраці з правоохоронцями представників громадськості. Зустріч було організовано Консультативною місією ЄС в Україні (КМЄС), а її учасниками стали представники влади та правоохоронних органів області.

Відкриваючи сесію, Олексій Максимов відзначив, що керівник області Юлія Світлична приділяє першочергову увагу питанням безпеки громадян та протидії злочинності в регіоні. Він також зауважив, що активна співпраця з Консультативною місією на Харківщині розпочалась минулого року, проте комплексний підхід щодо забезпечення безпеки в регіоні було розроблено за декілька років до цього.

«В області було розроблено й прийнято три комплексні програми: «Програма територіальної оборони», «Програма протидії терористичній діяльності» і «Комплексна програма забезпечення громадської безпеки». Під час створення програм у співпраці з КМЄС вносилися певні корегування», - наголосив Олексій Максимов.

За його словами, результатом спільної роботи можна вважати зниження рівня злочинності в регіоні більш ніж на 30%, у тому числі відбулося зменшення випадків скоєння тяжких злочинів. 

«За результатами роботи минулого року в грудні сесією облради було затверджено 6 стратегічних пріоритетів, які ми визначили спільно з професіоналами КМЄС для подальшого реформування сектору громадської безпеки. За досягнутими домовленостями ці пріоритети стали основою для формування програми «Забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2018-2019 роки», - підкреслив Олексій Максимов.

Так, основною метою програми є проведення заходів щодо забезпечення безпеки як кожної окремої людини, так і територіальної громади й суспільства в цілому. Програмою передбачено заходи, націлені на зниження злочинності серед підлітків і дітей, припинення незаконного обігу наркотичних засобів, контрабанди зброї тощо. Окремим блоком є запобігання травматизму, протидії техногенним небезпекам та іншим ризикам.

У свою чергу, європейські колеги наголосили на важливості співпраці громадськості та правоохоронців. За їх словами, Харківщина стала першою областю, що запроваджує такий новий підхід, розроблений локально КМЄС.

«Цей підхід базується на консолідації з громадськістю, зокрема, проведенні опитування громадян, а стратегія в цілому стала результатом тісної співпраці правоохоронних відомств та взаємодії з громадським суспільством та населенням області», - зазначили іноземні партнери.

Керівник Харківського регіонального представництва КМЄС Вернер Педерсен підкреслив, що у програмі громадської безпеки та громадського порядку для Харківської області закладено принципи та методи, що широко застосовуються в країнах ЄС.

«З наближенням України до ЄС ми сподіваємось, що такі підходи розроблення та реалізації стратегій стануть загальноприйнятими. Вітаємо керівництво області з таким важливим кроком, обіцяємо продовжити всебічну підтримку протягом всього періоду реалізації стратегії та сподіваємося на продовження тісної співпраці», - сказав Вернер Педерсен.

У стратегії, зокрема, закріплено 6 таких пріоритетів, як: громадський порядок та злочини в громадських місцях; майнові злочини; підліткова злочинність; запобігання корупції та покращення дотримання прав людини правоохоронними органами; безпека на дорозі; час реагування на виклики.

Довідка. Консультативна місія Європейського Союзу (КМЄС) в Україні офіційно розпочала роботу в Києві 1 грудня 2014 року. Її мета - ефективний, відповідальний сектор цивільної безпеки, який має довіру в громаді. З діяльністю місії можна ознайомитися тут