Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Україна, як ніколи, близька до появи Автокефальної Помісної Православної Церкви. Президент

Україна, як ніколи, близька до появи Автокефальної Помісної Православної Церкви. Президент

Петро Порошенко провів зустріч з головами фракцій у Верховній Раді України і закликав їх підтримати Звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія І про надання українській церкві Томосу про автокефалію.

«Я хочу звернутися до вас, колеги народні депутати, з проханням підтримати це Звернення. І хочу звернутися до українського народу, бо вибір і рішення також - за вами: підтримати ієрархів, підтримати Президента, підтримати парламент і набути Єдину Помісну Православну Українську Церкву. Вірю, що це, з Божою допомогою, відбудеться», - сказав Петро Порошенко.

«Ми зустрічаємося невдовзі після світлого Воскресіння Христового, цей день в Україні зветься Великоднем. І в ці Великодні свята кажуть, що небо відкрите для прагнень і побажань вірян. І я маю велику надію на те, що ми маємо унікальний шанс, щоб здійснилася мрія поколінь українців», - звернувся до присутніх Глава держави.

Президент зауважив, що у Великодню ніч відвідав храми різних конфесій і, крім великої радості від світлого Воскресіння Христового, віряни демонстрували надію – надію на те, що врешті-решт Україна отримає Єдину Помісну Православну Українську Церкву. «Я не можу сказати, що ця надія виникла зараз, бо цією надією українці жили всі роки, в тому числі і 26 років з дня здобуття незалежності», - додав він.

Петро Порошенко також нагадав, що під час своєї передвиборчої кампанії і два роки тому у липні 2016 року у Зверненні з нагоди 1028-річчя Хрещення України-Русі, яке ми прийняли від нашої Константинопольської Матері-Церкви, прагнув і просив, щоб ці мрії українських вірян нарешті здійснилися.

Глава держави зазначив, що одразу ж після Великодньої ночі, у Світлий понеділок, відбув до Стамбулу, де крім світських зустрічей з Президентом Туреччини, Міністром закордонних справ, і відбулась зустріч з Його Всесвятістю Вселенським Патріархом Варфоломієм і з членами Синоду.

«Я можу вам наголосити дуже приємну новину, що на сьогодні Україна, як ніколи, близько до появи власної автокефальної помісної православної церкви. Це засвідчить не лише позиція Вселенського Патріарха, а й членів Синоду», - підкреслив Президент.

Він зауважив, що не може зараз відкрити всі деталі цієї зустрічі, але є абсолютно необхідні, ключові елементи, які мають забезпечити цей процес.

За словами Президента, першою такою умовою є Звернення церковних ієрархів. Він повідомив, що вже провів низку зустрічей з представниками духівництва. Святіший Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет передав Главі держави відповідне Звернення з підписами усіх єпископів Української Православної Церкви Київського Патріархату, які засвідчили у Зверненні до Вселенського Патріарха щодо надання Томосу новій українській Православній Автокефальній Церкві. «Усі до єдиного», - підкреслив Глава держави.

Він також повідомив, що мав зустріч з Митрополитом Київським і всієї України Макарієм, Предстоятелем Української Автокефальної Православної Церкви і його поінформували про результати Архієрейського Собору УАПЦ: «Усі без виключення архієпископи УАПЦ підписали звернення до Вселенського Патріарха і звернення до Президента». 

Крім цього, Петро Порошенко зазначив, що єпископи інших церков підписали або розглядають можливість підписання звернення до Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія І щодо надання Томосу на автокефалію.