Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Обласному центрі культури і мистецтва відзначать 100-річчя звільнення Харкова від більшовиків

В Обласному центрі культури і мистецтва відзначать 100-річчя звільнення Харкова від більшовиків

Захід проведе Історичний клуб «Холодний Яр» за сприяння Управління культури і туризму ХОДА.

13 квітня в Обласному організаційно-методичному центрі культури та мистецтва (вул. Пушкінська, 62) о 16:00 відбудеться відзначення 100-річчя звільнення міста від більшовиків силами армії Української Народної Республіки на чолі зі славетним полковником Петром Болбачаном.

На гостей заходу чекає екскурс у часи становлення УНР від президента Історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля та виступ гурту «Тінь Сонця».

Історичний клуб «Холодний Яр» – це об'єднання вчених, краєзнавців, митців, письменників, журналістів, кінорежисерів, літературних критиків, громадських діячів, учасників та нащадків учасників Національно-визвольних змагань українського народу, створене в Києві 3 січня 1997 року.

Довідка. Після укладення Берестейського миру 9 лютого 1918 року, заручившись підтримкою західних союзників, українські частини під проводом генерала Костянтина Прісовського і Симона Петлюри, разом з німецькими і австрійськими частинами повели успішні бої на Правобережжі і вже 1 березня 1918 року звільнили Київ від більшовиків. Протягом березня та квітня відбулося звільнення Лівобережжя та Слобожанщини, зокрема - й Харкова.

У перших числах квітня вирушив Запорізький корпус армії УНР з Полтави двома напрямками на Харків і Лозову. На Харків вирушили головні сили по лінії залізничного шляху. На Лозову були спрямовані 1-й Дорошенківський полк з кінно-гірським дивізіоном і гарматами, який мав завдання перекрити шлях на Харків поблизу Лозової, не даючи більшовикам евакуювати міста в цьому напрямку.

Піхота з Полтави вирушила на Харків поїздами, пустивши попереду два бронепотяги, захоплені у ворога перед ст. Коломак. Після боїв на лінії Максимівка-Ков’яги-Валки, а особливо на позиціях Мерчик-Огульці-Мерефа, вранці 4 квітня дивізіон разом з піхотою захопив станцію Люботин. Після боїв під Люботином була здобута Мерефа, а згодом, 8 квітня – головне місто Українського cходу – Харків. Керував успішною військовою операцією випускник Чугуївського юнкерського училища полковник Петро Болбачан.