Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Реконструювати філармонію харків'янам обіцяли 10 років, а ми завершимо роботи за 2 роки. Юлія Світлична

Реконструювати філармонію харків'янам обіцяли 10 років, а ми завершимо роботи за 2 роки. Юлія Світлична

Голова ХОДА ознайомилася з ходом відновлювальних робіт на головному «культурному» будівництві регіону.

Зараз на будівництві Харківської обласної філармонії працює близько 150 чоловік - архітектори, скульптори, будівельники, оздоблювачі. Фахівці розпочали найбільш відповідальну та складну частину роботи - відтворення унікальної гіпсової ліпнини в старовинній великій залі філармонії. Паралельно монтують підіймальний механізм в оркестровій ямі, який дозволить їй працювати в трьох різних площинах і збільшувати залу до 770 місць.

«Реконструювати будівлю обласної філармонії харків'янам обіцяли протягом 10 років, а ми завершимо будівництво за 2 роки. Маємо в цьому питанні потужну підтримку Президента України та Кабінету міністрів України, - сказала Юлія Світлична. - Значну кількість робіт вже виконано, зараз ідемо за графіком і зробимо все, щоб двері великої зали були відкриті для харків'ян у 2019 році».

Керівник області зазначила, що, крім великої зали обласної філармонії на 770 місць, створюється камерна зала - на 100 місць. Разом зі зданою в 2016 році органною залою комплекс буде вміщати до 1,5 тисячі глядачів.

Також зараз іде монтаж металоконструкцій історичної зали-фойє та основного вестибюля, який з'єднуватиме всі приміщення філармонії у великий комплекс. У кулуарах другого поверху будівлі тривають оздоблювальні роботи. Після завершення монтажу ліпнини у великій залі будівельники планують перейти до монтажу сцени.

«Коли роботи будуть завершені, харків'яни побачать залу такою, якою вона була в ХІХ столітті. Ви побачите там близько 30 гербів міста Харків, де є герб з Кадуцеєм, Ріг достатку. Найбільш унікальне - те, що буде тільки в нашій залі, - це «мушля» для акустики, яка фокусуватиме звук і посилатиме його слухачам - не буде необхідності в мікрофонах», - розповів директор і головний диригент Харківської обласної філармонії Юрій Янко.

Він підкреслив, що в Харкові вже є унікальна для всієї України органна зала зі змінною геометрією стелі.

«Сподіваюся, що й велика зала буде так само прекрасною. Будівництво Харківської обласної філармонії - це одне з найбільш грандіозних будівництв в області культури в країні. Ми цим можемо пишатися. Ми постійно відчуваємо підтримку керівництва області. Голова облдержадміністрації тримає руку на пульсі, - сказав Юрій Янко. - Це буде єдиний і неповторний храм музики в країні».

Нагадаємо, реконструкцію Харківської обласної філармонії почали в 2005 році. Будівництво йшло повільними темпами, неодноразово роботи зупинялися через відсутність фінансування. Відновити роботи вдалося в 2015 році, фінансування було виділено з державного та обласного бюджету. У результаті вже в серпні 2016 року завершили зведення органної зали, після чого будівельники взялися до робіт у великій залі.

Більше фото