Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З початку року в області виписано 250 тисяч рецептів за програмою «Доступні ліки»

З початку року в області виписано 250 тисяч рецептів за програмою «Доступні ліки»

Виконання в області урядової програми обговорили 23 лютого під час селекторної наради під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Черняка.

Звертаючись до учасників наради, Михайло Черняк нагадав, що в минулому році Харківщина була одним з лідерів у реалізації урядової програми, та наголосив на важливості 100%-го виконання програми у цьому році.

«Це одна з програм, яка дійсно працює - фінансується в повному обсязі, а головне, дає результат. За даними моніторингів, там, де програма добре реалізується, значно зменшилася кількість викликів екстреної медичної допомоги», - зазначив заступник голови ХОДА.

Він закликав керівників районів приділити особливу увагу роботі з людьми, які не мають можливості рухатися: організувати обхід таких пацієнтів лікарями та забезпечити їх препаратами у повному обсязі.

«Сільська медицина - один з головних пріоритетів як Президента Петра Порошенка, так і керівника області Юлії Світличної. Це справжня турбота про людей, яку вони відчувають безпосередньо», - підкреслив Михайло Черняк.

Про розширення програми у 2018 році в ході наради розповіла в.о. начальника Управляння охорони здоров’я ХОДА Галина Сіроштан.

Так, у цьому році пацієнти отримуватимуть лікарські засоби за програмою за 23 міжнародними непатентованими назвами (проти 21 - у 2017-му). Кількість найменувань збільшено до 239 (198 - у минулому році), з них 96 - іноземного та 143 - вітчизняного виробництва.

«До реєстру внесено пропозиції, у тому числі й Управління охорони здоров’я нашої області - по 14 нових засобах», - зауважила Галина Сіроштан.

Збільшено кількість засобів, які пацієнти можуть отримати безоплатно - до 47 проти 34 у 2017 році. За іншими доплата становить, як і раніше, 10-30% вартості.

«На сьогодні в аптечній мережі області у наявності 99% ліків, передбачених програмою. Відсутні засоби можна з легкістю замінити наявними в асортименті», - розповіла Галина Сіроштан.

До реалізації програми на Харківщині на цей час залучено 448 аптек (31% від загальної кількості), у тому числі в районах області - 339 (55%), у Харкові - 109 (13%). Також ліки можна отримати в пунктах реалізації у 797 підрозділах первинної ланки (97% від загальної кількості).

«Реалізацію ліків через ФАПи та амбулаторії на Харківщині було налагоджено з перших днів реалізації програми. Сьогодні Міністерство охорони здоров’я наполягає на запровадженні такого механізму в усіх регіонах країни», - зазначила Галина Сіроштан.

За даними в.о. начальника Управління охорони здоров’я, в цьому році в області за програмою «Доступні ліки» вже виписано 250 тис. рецептів, за 188 тис. рецептів ліки отримано.

Загалом на 2018 рік у державному бюджеті на виконання урядової програми в Харківській області передбачено 69,6 млн грн, що на 30 % більше, ніж у минулому році.