Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Кожний район отримає з Дорожнього фонду області від 10 до 30 млн грн

Кожний район отримає з Дорожнього фонду області від 10 до 30 млн грн

Питання роботи фонду та плани щодо відновлення доріг місцевого значення обговорили під час загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування 14 лютого.

Звертаючись до представників громад, голова ХОДА Юлія Світлична наголосила на важливості реалізації ініціатив Президента Петра Порошенка стосовно приведення доріг до належного стану та закликала максимально скористатися можливостями, які сьогодні надає держава.

«Дорожній фонд, створений з метою покращення якості саме місцевих доріг, надає надзвичайно великі можливості. Держава віддає фінансування на місця, щоб громади самостійно визначали, які об’єкти необхідно відновлювати в першу чергу, - сказала керівник області. - Прошу приділити цьому питанню особливу увагу. Місцеві громади отримали достатнє фінансування, також є можливість долучитися до обласних та державних проектів. Головне для нас - показати результат, на який чекають люди».

За інформацією, яку навів у ході зборів начальник Служби автомобільних доріг Євген Зражевець, мережа автомобільних доріг загального користування Харківської області становить 9627 км, з них 2298 км - дороги державного значення, 7329 км - дороги місцевого значення.

«Тобто співвідношення становить приблизно 30% на 70%. При цьому схема фінансування ремонту та утримання доріг завжди виглядала навпаки: 70% коштів спрямовувалися на дороги державного значення і 30% - на місцеві. Така ситуація вимагала кардинальних змін», - зауважив керівник САД.

Перший крок було зроблено у 2015 році, коли для ремонту доріг місцевого значення дозволили залучати кошти місцевих бюджетів. 22 громади Харківщини одразу скористалися такою можливістю та того ж року спрямували на дороги 18,4 млн.

«Дякуючи наполегливості голови ХОДА Юлії Світличної у запровадженні цих реформ, у 2017 році до фінансування ремонту місцевих доріг долучилися вже 55 громад, які виділили загалом 45 млн грн на свої дороги, - розповів Євген Зражевець. - Другим етапом вирішення проблеми якості доріг став «митний експеримент», завдяки якому в минулому році на дороги Харківщини вдалося спрямувати додаткові 382 млн грн. Та найважливішим кроком стало створення Державного дорожнього фонду та передача місцевих доріг до сфери управління ОДА, ініційовані Президентом».

Євген Зражевець нагадав, що у 2018 році наш регіон отримає 656,2 млн грн на утримання та ремонт доріг місцевого значення. 20% цих коштів підуть на комунальні дороги. Для порівняння, у минулому році на місцеві дороги було спрямовано 157,6 млн грн.

За словами директора Департаменту капітального будівництва ХОДА Сергія Жукова, перелік доріг, які будуть ремонтуватися у цьому році, наразі складається.

«Пропозиції надаються РДА, до роботи залучаються депутати місцевих рад, представники громадськості», - зауважив Сергій Жуков.

При плануванні робіт, у першу чергу, орієнтуються на автобусні та шкільні маршрути, об’єкти медичного та соціального значення. Залежно від протяжності доріг, кожний район отримає цьогоріч з Дорожнього фонду від 10 до 30 млн грн.