Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У 2017 році в області медичну допомогу отримали майже 6,5 тис. демобілізованих

У 2017 році в області медичну допомогу отримали майже 6,5 тис. демобілізованих

Надання медичної допомоги учасникам АТО обговорили 2 лютого під час селекторної наради під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Черняка.

«В області проводиться системна робота щодо медичного та соціального забезпечення учасників АТО, їх соціальної адаптації та психологічної реабілітації. З 2015 року заклади охорони здоров’я співпрацюють з районними та міськими військкоматами щодо обміну інформацією. Створено та постійно оновлюється реєстр членів сімей загиблих учасників АТО, - зазначив Михайло Черняк. - Це великий обсяг роботи, яку ми маємо виконувати щодня, якісно, розуміючи - наскільки це важливо. Маємо хороші напрацювання у 2017 році, будемо продовжувати працювати в такому ж ритмі».

Так, за інформацією, озвученою у ході наради в.о. начальника Управління охорони здоров’я ХОДА Галиною Сіроштан, на 1 січня 2018 року на Харківщині зареєстрований 11291 учасник АТО, з них 6552 - в області та 4739 - у місті Харків.

Демобілізованим військовослужбовцям та членам їхніх сімей проводяться профілактичні медичні огляди фахівцями за 12 спеціальностями. У 2017 році огляди пройшли 6414 осіб, або 73% від зареєстрованих, у тому числі в районах області - 4650 (98%), у Харкові - 1764 (43%).

«У 20% обстежених вперше виявлено патології, на диспансерний облік взято майже 3 тисячі осіб. Стаціонарному лікуванню в закладах охорони здоров’я усіх рівнів підлягало 820 військових, проліковано 562 особи, інші відмовилися від лікування. Амбулаторного лікування потребували 1262 демобілізованих, проліковано, у тому числі в денних стаціонарах, 948 осіб», - уточнила Галина Сіроштан.

Також під час медичних оглядів встановлено, що 729 чоловік потребують зубного протезування. У 2017 році у рамках програми «Здоров’я Слобожанщини» з обласного бюджету було виділено 800 тис. грн на проведення протезування ветеранам війни. «Запротезовано» за програмою 450 ветеранів, з них 226 - учасники АТО. Крім того, за кошти місцевих бюджетів зубопротезування проведено ще 105 учасникам АТО в Балаклійському, Богодухівському, Дворічанському. Дергачівському, Зачепилівському, Ізюмському, Краснокутському, Лозівському, Чугуївському районах та місті Харків на загальну суму 203 тис. грн.

Крім того, всі 8 учасників АТО, які потребували забезпечення слуховими апаратами та лікування катаракти, отримали лікування у рамках програми «Здоров’я Слобожанщини».

Також в області проводиться робота з надання психологічної допомоги демобілізованим.

«Одним з видів такої допомоги є відпочинок у санаторії «Березівські мінеральні води». Реабілітацію тут пройшов 21 чоловік. Крім того, майже 400 учасників АТО та членів їх сімей відвідували санаторій у вихідні, де отримували консультації психологів та інших фахівців, пройшли лікувальні процедури», - розповіла Галина Сіроштан.

Майже 2 тисячі індивідуальних та групових занять з психологами було проведено на базі госпіталю для ветеранів війни.