Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Наступний крок – внесення Держпрому до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Наступний крок – внесення Держпрому до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

У Департаменті містобудування та архітектури ХОДА розповіли про перспективи будівлі, визнаної пам'ятником архітектури національного значення.

Будівлю Держпрому внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку національного значення. Відповідне рішення ухвалили під час засідання уряду 25 січня.

«Це стало результатом тривалої злагодженої спільної роботи ХОДА, Міністерства культури України та багатьох фахівців пам’яткоохоронної сфери, у тому числі фахівців Харківського національного університету будівництва і архітектури», - відзначили в Департаменті містобудування та архітектури.

До цього «перший хмарочос» та найбільш цікава й видатна будівля епохи конструктивізму обліковувалась лише як пам’ятка місцевого значення та навіть у цьому статусі не була занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Робота, необхідна для отримання будівлею національного статусу, тривала кілька років.

«Одночасно фахівці нашого департаменту підготували повний пакет документів, у т.ч. проект номінаційного досьє, що були необхідні згідно з міжнародними стандартами. У 2016 році відповідні матеріали були попередньо погоджені на засіданні Українського осередку DОСОМОМО та на робочих нарадах з представниками IKOMOS та ЮНЕСКО. У результаті 27 квітня 2017 року за поданням ХОДА та Міністерства культури будівлю включили до Попереднього переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», - розповіли в Департаменті містобудування та архітектури.

Подальші перспективи будівлі Держпрому, як і багатьох інших архітектурних перлин регіону, позначені в Програмі збереження культурної спадщини в Харківській області на 2018-2023 роки. Проект програми розробили за результатами інвентаризації всіх пам’яток архітектури регіону, яку фахівці проводили кілька років. До створення документу залучили фахівців Управління культури і туризму облдержадміністрації, Міністерства культури України, представників громадськості, істориків та вчених.

«У цій програмі визначені шляхи реалізації заходів щодо відновлення, реставрації, реабілітації визначних пам’яток, у тому числі значна увага акцентована на пам’ятках національного значення, серед яких - і наша перлина, будівля Держпрому. Програмою, що планується до затвердження у І півріччі 2018 року, визначено графік проведення першочергових наукових, проектних, протиаварійних робіт на пам’ятках архітектури, у тому числі передбачено кошти на розробку номінаційного досьє по будівлі Держпрому, яке є обов’язковим для остаточного вирішення питання занесення пам’ятки до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Ця робота планується до завершення до кінця 2018 року», - повідомили в департаменті.

Теги