Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові ми ефективно можемо продемонструвати результати реформ. Петро Порошенко

У Харкові ми ефективно можемо продемонструвати результати реформ. Петро Порошенко

Президент України разом із Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою під час візиту до Харківської області зустрілися з представниками ЗМІ.

Відкриваючи зустріч, Президент України пояснив, чому місцем для проведення двосторонньої зустрічі було обрано саме Харківщину.

«Дуже символічно, що я запросив пана Президента саме в Харків – місто, яке розташоване лише в 40 км від російського кордону, й де результати реформ ми можемо продемонструвати достатньо ефективно, - відзначив Глава держави. - Нашу сьогоднішню зустріч було присвячено питанням безпеки та оборони, в тому числі координації наших дій щодо захисту від гібридної російської агресії. І я подякував пану Президенту за тверду позицію Польщі в підтримці суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України. Питання стратегічного партнерства України та Польщі залишаються незмінним зовнішньополітичним пріоритетом як для Києва, так і для Варшави».

Серед питань, які обговорили президенти, зокрема – участь Польщі в роботі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі та координація дій у Радбезі ООН (Польщу було обрано членом Ради безпеки ООН на 2018-2019 роки). Анджей Дуда запевнив, що з боку Польщі Україна матиме підтримку в Радбезі в питанні формату Миротворчої місії ООН на території Донецької та Луганської областей.

«Дуже важлива ідея, яку треба провести – щоб на окупованих територіях Донецької і Луганської областей могла розпочати роботу мирна місія ООН, так звані «блакитні шоломи». Ми рішучі прихильники того, щоб це була миротворча місія абсолютно за всіма стандартами, передбаченими для цього роду операцій», - сказав Президент Дуда. При цьому він особливо наголосив на питанні повноважень місії, «щоб вона не обмежувалася виключно захистом представників ОБСЄ, а щоб це була справжня миротворча місія, яка діятиме на всій цій території і яка справді призвела до того, щоб конфлікт, який виник внаслідок російської агресії, міг би завершитися, а Мінські домовленості були реалізовані».

Окремим питанням переговорів президентів України та Польщі стала історична політика.

«Ми дійшли спільної думки, що історія не повинна впливати на стратегічний характер українсько-польських відносин. Потрібно пам’ятати героїв минулого, вшановувати пам’ять невинних жертв, але одночасно рухатись уперед, тому що історію ми вже не змінимо, але можемо та маємо змінити сьогодення та створити кращі умови для майбутнього», - сказав Петро Порошенко.

Він також повідомив, що було досягнуто домовленостей про підвищення складу комісії зі співпраці в історичних питаннях до рівня віце-прем’єр-міністрів.

«Упевнений, що ми зможемо продемонструвати швидкий і значний прогрес. Розраховуємо, що комісія зможе зібратися найближчим часом, і внаслідок ефективної розмови ми зможемо дати «зелене світло» для продовження процесу наукового вивчення, ексгумації, збереження пам’ятників та недопущення вандалізму», - наголосив Президент України.

Президент Республіки Польща підкреслив, що скасування заборони на ексгумації є надважливим питанням. За його словами, під час зустрічі сьогодні було досягнуто домовленості про звернення до віце-прем’єрів та міністрів культури Польщі і України щодо проведення комісійних узгоджень, які б стосувалися якнайшвидшого скасування заборони ексгумації.

«Це для нас дуже потрібно, і я це трактую як перший крок до подолання «глухого кута», який виник останнього часу. Політиків закликаю, щоб вони були помірковані у своїх виступах і висловах, щоб вони не діяли емоційно, бо це складні справи – багато осіб і досі несуть ці рани. Це були страшні часи, страшні події, які лягли тінню на відносини між поляками і українцями», - закликав Президент Республіки Польща.

Анджей Дуда повідомив, що під час візиту на Харківщину планує провести ще низку зустрічей: з представниками ОБСЄ (зокрема, поляками) та представниками ООН.

«Закінчу зустріччю з моїми співвітчизниками, що живуть тут, у Харкові. Це буде останній пункт мого візиту до Харкова», - сказав Президент Польщі.

Більше фото