Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У художньому музеї відкриються виставки у межах проекту «Незабуті імена земляків»

У художньому музеї відкриються виставки у межах проекту «Незабуті імена земляків»

Проект презентує надбання видатних представників місцевої художньої школи ХХ століття.

«Художник родом з дитинства». На виставці творів Заслуженого художника України Павла Тайбера (1940-2017) експонуються роботи 1970-1990-х років із зібрання музею.

«Картини Павла Тайбера уносять глядача в країну дитинства, де живуть маленькі герої. Однак це не «дитячий жанр», у ньому немає побутового контексту, – розповідають у музеї. - Створюючи свій міф про дитинство, художник виходить на серйозну розмову з сучасником про духовний світ людини, його моральні проблеми».

«Монотипії Петра Шигімаги». У мистецькому просторі Харкова ім’я Петра Шигімаги (1917 - 1999) традиційно відоме в контексті розвитку місцевого живопису та художньої освіти. Підґрунтям виникнення теперішньої експозиції, присвяченої 100-річчю від дня народження митця, стало прагнення вийти за межі звичного амплуа художника, підкреслити багатовекторність його творчого пошуку. Тому було обрано доволі вузький ракурс показу спадщини автора: представлено тільки графічні аркуші, виконані у цікавій за образотворчими можливостями техніці –  монотипії, самобутнім майстром якої він був. Основу експозиції склали роботи з серій «Рідне місто моє», «Харківщиною», «Болгарією», створені у 1960-ті роки. Представлено твори з приватної збірки родини художника та колекції Харківського художнього музею.

«Графіка Бера Бланка». Виставку присвячено 120-річчю від дня народження відомого майстра станкової та книжкової графіки. Представлено естампи, виконані до творів У. Шекспіра, М. Сфоріма, єврейської поезії та портретні і жанрові композиції 1940-1950-х років.

Виставка робіт Світлани Кім (нар. 1947), присвячена 70-річчю від дня народження художниці, об'єднала пейзажі, натюрморти, жанрові й ілюстративні композиції, наповнені доброю фантазією і витонченістю, традиційними для творчості авторки.

Відкриття виставок відбудеться 6 грудня о 16:00 у Харківському художньому музеї (вул. Жон Мироносиць,11).