Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За 2018 рік на Харківщині відкриємо 15 ресурсних кімнат та 25 медіатек. Голова ХОДА

За 2018 рік на Харківщині відкриємо 15 ресурсних кімнат та 25 медіатек. Голова ХОДА

Юлія Світлична разом із Першою леді України Мариною Порошенко взяла участь у відкритті першої ресурсної кімнати в області.

Приміщення для учнів з особливими освітніми потребами відкрилося в Харківській ЗОШ № 105. Це стало першим кроком у реалізації меморандуму про співпрацю, який у вересні підписали ХОДА та Всеукраїнська благодійна організація «Благодійний фонд Порошенка».

«Ресурсна кімната – це необхідна частина інклюзивної форми освіти в школі, - наголосила Марина Порошенко. - Вона надає можливість дітям з особливими освітніми потребами займатися за індивідуальним планом розвитку – з корекційними педагогами. Тут дитина отримуватиме корекційні послуги, які нададуть їй можливість у майбутньому відчувати себе більш адаптованою».

Дружина Президента України відзначила, що до кінця року по всій країні відкриється понад 10 подібних кімнат.

Плани на 2018 рік – масштабніші. Про це повідомила голова ХОДА Юлія Світлична.

«За 2018 рік плануємо відкрити 15 ресурсних кімнат та 25 медіатек, - навела дані керівник області. - Будемо створювати інклюзивно-ресурсні центри в районах області, готувати кадри та робити все, щоб можливості були рівними для всіх дітей, незалежно від того, де вони живуть – в обласному центрі, маленькому містечку чи віддаленому районі. Усі діти  - однакові, тому й умови для навчання мають бути для них однаковими».

Довідка. У Харківській ЗОШ №105 1 вересня 2017 року почав працювати інклюзивний клас, в якому навчаються двоє школярів з особливими освітніми потребами. Крім учителя, в класі працюють: асистент учителя, вчитель-логопед, вчитель-дефектолог, практичний психолог.

Ресурсна кімната, яка відкрилась у закладі, містить навчальну, соціально-побутову, ігрову зони та зону відпочинку.

«У побутовій зоні діти можуть розвивати найпростіші життєві навички, вчаться обслуговувати себе, - пояснила психолог ЗОШ № 105 Олена Макарова. - Наприклад, вони вчаться готувати їжу, прибирати кімнату, зашивати одяг. Другу зону, інтерактивну, обладнано інтерактивною дошкою. Тут проходитимуть заняття та творчі уроки - як індивідуальні, так і в групах. У зоні є пересувні столи, які можна переставляти залежно від форми заняття. Третя зона - релаксаційна. У ній є м’які меблі, спеціальні килими, на яких можна масажувати стопи. Також є конструктори, розвивальні іграшки».

Більше фото