Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У цьому році до шкіл області пішло в 7 разів більше дітей з особливими потребами, ніж торік. Юлія Світлична

У цьому році до шкіл області пішло в 7 разів більше дітей з особливими потребами, ніж торік. Юлія Світлична

Голова ХОДА разом із дружиною Президента України Мариною Порошенко бере участь у роботі Першого національного форуму «Вчимося жити разом».

Захід, присвячений мультидисциплінарному підходу в роботі з дітьми з особливими освітніми потребами, проходить 16 листопада на Харківщині.

Вітаючи учасників форуму, Юлія Світлична зазначила, що його назва є дуже символічною для сучасної України, адже наша країна сьогодні також вчиться - бути ефективною державою, яка спирається на сильні інститути, та ефективним суспільством, яке формується відповідальними небайдужими громадянами.

«І утвердження соціальної інклюзії, як повсякденної форми життя, є одним з критеріїв невіддільної складової успіху України як частини європейської сім’ї», - підкреслила голова ХОДА.

Вона подякувала Марині Порошенко, яка півтора року тому очолила рух із впровадження інклюзивної освіти в Україні.

«Попри те, що проблема була відомою всім, ніхто не брався за її вирішення на державному рівні. Тепер у нас з’явилася можливість узгоджувати місцеві та загальнонаціональні ініціативи, координувати зусилля громадянських та міжнародних організацій», - сказала Юлія Світлична.

Вона також наголосила на важливості законодавчих ініціатив Президента Петра Порошенка у цій сфері.

«Завдяки змінам до законів про освіту та про реабілітацію осіб з інвалідністю, які було винесено Президентом на розгляд Верховної Ради, як невідкладні, було створено конкретні механізми для повноцінної освіти дітей з особливими потребами. Як результат - в Харківській області до загальноосвітніх шкіл цього року прийшли в 7 разів більше дітей з інвалідністю, ніж торік», - повідомила керівник області.

За інформацією Юлії Світличної, у 2017/18-му навчальному році в 224 класах 142 загальноосвітніх навчальних закладів Харківщини навчаються за інклюзивною формою 298 дітей з особливими освітніми потребами та працюють 146 асистентів вчителя.

Для дітей, індивідуальні особливості яких унеможливлюють навчання в умовах загальноосвітнього навчального закладу, в області функціонують 57 дошкільних навчальних закладів, 13 спеціальних шкіл та один навчально-реабілітаційний центр.

Серед наступних кроків з впровадження інклюзії - організація вільного доступу до всіх будівель закладів освіти у містах та районах області. Цю програму виконано вже на 70%.

Юлія Світлична нагадала, що в цьому році на Харківщині у селищі Пісочин було відкрито сучасну школу, збудовану відповідно до європейських вимог щодо навчання дітей з особливими освітніми потребами.

«Ця школа встановлює новий стандарт доступності для всіх наступних новобудов на Харківщині», - підкреслила керівник області.

Також вона розповіла про реалізацію в регіоні експериментального проекту «Інклюзивна освіта - рівень свідомості нації», ініційованого Благодійним фондом Петра Порошенка.

«Меморандум із фондом був підписаний 7 вересня, а вже сьогодні ми відкриваємо першу ресурсну кімнату в Харкові в рамках цього проекту. У планах - розвиток інклюзивної інфраструктури по всьому регіону», - сказала Юлія Світлична

Голова ХОДА побажала учасникам форуму плідної роботи та практичних результатів, які відіб'ються у рішеннях уряду, Верховної Ради та у регіональних програмах розвитку інклюзивної освіти.

У форумі «Вчимося жити разом» беруть участь корекційні педагоги, директори шкіл та дитсадків, центрів розвитку, соціальні працівники, батьки дітей з особливими освітніми потребами, волонтери та представники громадськості. Серед спікерів форуму - голова представництва UNICEF в Україні Джованна Барберіс та Генеральний консул Федеративної республіки Німеччина в Україні Вольфганг Мьоссінгер, професор Гамбурзького університету, спеціаліст з порушень процесів навчання й корекційної педагогіки Йоахімм Шрьодер, Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

У рамках заходу проходять дискусійні панелі та інтерактивно-консультативна виставка громадських ініціатив та державних проектів, що спрямовані на підтримку родин дітей з особливими освітніми потребами, а також фінал конкурсу дитячого малюнку «Жити разом — змінювати світ». У конкурсі взяли участь понад 300 школярів Харківщини. З них визначили 46 переможців, з яких 19 - це особливі діти. Виставка стала одним із заходів «Тижнів Німеччини в Україні – 2017», на ній представлено 150 найкращих робіт.

Більше фото