Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові проходить спільна конференція медиків, промисловців та науковців у сфері протезування

У Харкові проходить спільна конференція медиків, промисловців та науковців у сфері протезування

На базі УкрНДІпротезування протягом двох днів спеціалісти напрацьовуватимуть спільні підходи щодо тактики надання допомоги пацієнтам.

Участь у заході беруть також міжнародні партнери – науковці та виробники з Німеччини, Швеції, Ісландії та Великої Британії. Ключова тема обговорення – розробка спільного підходу до ампутації, що полегшить процес протезування та реабілітації пацієнтів. У рамках конференції заплановано майстер-класи для спеціалістів з ерготерапії, семінар з освоєння вузлів з електронним керуванням тощо. Порушуватиметься також питання розробки нової програми освіти протезистів в Україні – за європейським зразком.

«Протягом багатьох років спілкування ми визначили потребу саме на базі інституту протезування в Харкові провести об’єднуючий захід, що дозволить інтегрувати всі наші знання для отримання результату, - відзначив зав. кафедрою Інституту травматології та ортопедії ім. О.О. Богомольця професор Олександр Бур’янов. - Це дуже важливий шлях, котрому передувала велика робота зі створення загальної концепції відновлювального лікування та реабілітації, що є однією з нагальних потреб сьогодення. Під час конференції маємо змогу визначити загальні підходи щодо тактики надання допомоги хворим, особливо в сьогоднішніх умовах – з бойовими травмами кінцівок. На заході присутні провідні фахівці військових шпиталів».

Під час відкриття конференції «Досягнення та перспективи реабілітації, підвищення функціональних можливостей і якості життя осіб з ураженнями опорно-рухової системи» усіх учасників заходу від імені голови ХОДА Юлії Світличної привітав її заступник Михайло Черняк.

«Харківська область сьогодні є дуже соціально орієнтованою. У нашому регіоні реалізується велика кількість соціальних проектів. І зараз ми працюємо над тим, щоб тримати високу планку якісної роботи в цих напрямках. Питання, яке розглядається в ході конференції, дуже важливе та вчасне сьогодні», - наголосив заступник голови ХОДА.

Він відзначив, що одним з пріоритетів держави зараз є запровадження інклюзії в усі сфери життя.

«Невіддільною частиною такого підходу є протезування, реабілітація та повернення людей до нормального життя, до стандартів здорової людини, яка може знайти себе та реалізуватися у житті», - підкреслив Михайло Черняк.

Директор УкрНДІпротезування Антоніна Салєєва відзначила, що проведення такої конференції є послідовним кроком у реалізації зобов’язань, взятих на себе науковцями, щодо покращення всіх складових, які впливають на протезування.

«Я не уявляю, як ми можемо на сьогодні створювати будь-яку продукцію в протезуванні, давати будь-яку послугу в цій ортопедичній складовій, якщо ми не матимемо тісної співпраці з медициною, з нашим виробництвом та якщо ми не матимемо державної підтримки, - сказала Антоніна Салєєва. - Хочу подякувати керівництву ХОДА за те, що Харків має надзвичайну підтримку із соціальних питань. Коли ми порушуємо якісь питання на рівні міністерства, то бачимо, що Харківщина - один з найбільш виважених регіонів, де відношення до соціально незахищених, до людей з особливими потребами досить уважне та досить поважне. Найголовніше - щоб ті хлопці, які отримали травми, захищаючи нашу країну, відчули, як ми цим глобальним підходом можемо відповісти на їхню проблему. Маючи результат для цих хлопців, ми зможемо перенести його й на загал».