Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Середня заробітна плата на Харківщині в 2017 році зросла майже на 40%

Середня заробітна плата на Харківщині в 2017 році зросла майже на 40%

Про це розповів заступник голови ХОДА Михайло Черняк у ході перших міжгалузевих зборів голів первинних профспілкових організацій Харківської області, які відбулися 19 жовтня.

Михайло Черняк привітав учасників заходу від імені керівника області Юлії Світличної.

«Саме первинні профспілкові організації становлять основу профспілкового руху. До голів первинок у першу чергу звертаються люди, тому основне кредо первинної профспілкової організації повинно бути - «Профспілка - для людини!», - зачитав Михайло Черняк звернення голови ХОДА.

Заступник керівника області відзначив, що на загальноукраїнському рівні наш регіон характеризується досить високим рівнем добробуту населення, ємним ринком праці та високим трудовим потенціалом.

«Економіка Харківщини переважно орієнтована на внутрішній ринок, втім наша область входить до десятки регіонів України, найбільш активних на зовнішньому ринку. Нові можливості перед Харківщиною відкрила Угода про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС, яка дозволяє розширити ринки збуту продукції та залучити нові інвестиції у промисловість, агропромисловий сектор та інші сфери, - сказав Михайло Черняк. - Але досягти конкурентоздатності економіки неможливо без кваліфікованих кадрів, сучасних робочих місць. І важливу роль у вирішенні цих завдань відіграють саме первинні профспілкові організації».

Заступник голови ХОДА зауважив, що в області підписано територіальну угоду між ХОДА, Спільним представницьким органом роботодавців та профспілковими об’єднаннями області на 2016-2017 роки.

«Наші спільні зусилля спрямовані, в першу чергу, на погашення боргів із заробітної плати, зростання її рівня та легалізацію доходів працівників», - підкреслив Михайло Черняк.

Серед досягнень спільної роботи він відзначив те, що в 2017 році збільшено розмір мінімальної заробітної плати удвічі, але це не призвело до зменшення кількості платників єдиного соціального внеску в регіоні.

«Навпаки, їхня кількість станом на 1 серпня становить 810,4 тис. осіб, що на 3,3% більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року, - розповів Михайло Черняк. - При цьому середньомісячна заробітна плата в області за січень - серпень зросла на 39%, перевищила темп зростання споживчих цін (116%) і склала 5949 грн».

Серед головних завдань подальшої спільної роботи Михайло Черняк назвав охоплення колективними договорами 100% працюючих в області, незалежно від форм власності підприємств.

«І в досягненні цієї мети велику роль відіграють саме профспілкові організації», - наголосив заступник голови ХОДА.