Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині пройшов круглий стіл на тему «Легалізуємо заробітні плати – розвиваємо місцеві громади»

На Харківщині пройшов круглий стіл на тему «Легалізуємо заробітні плати – розвиваємо місцеві громади»

Учасники заходу повідомили про створення робочої групи з питань підвищення мінімальної заробітної плати, рівня оплати праці та легалізації зайнятості.

Офіційне укладання трудових відносин, виплата належної працівникові суми заробітної плати відповідно до чинного законодавства є основою соціальної захищеності працівника. Нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів.

Ухиляючись від офіційного укладання трудових відносин, виплачуючи заробітну плату «в конвертах», роботодавець фактично позбавляє захисту трудових прав працівника:

- на основну та додаткову відпустки;

- на оплату лікарняного;

- на дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу;

- отримання допомоги при травмуванні у разі нещасного випадку на виробництві;

- на гарантії за колективним договором;

- отримання допомоги по безробіттю залежно від страхового стажу та ін.

І найголовніше - через несплату єдиного соціального внеску і податків наймані працівники втрачають страховий стаж та можливість одержання заробленої пенсії по старості, по інвалідності та в інших випадках, передбачених законодавством, адже її буде призначено тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.

На виконання доручення уряду та з метою виявлення та запобігання нелегального найму працівників, легалізації трудових відносин в області:

- утворено робочу групу з питань підвищення мінімальної заробітної плати, рівня оплати праці та легалізації зайнятості, до складу якої увійшли представники контролюючих органів та соціальні партнери, проведено 3 її засідання;

- активізовано роботу відповідних робочих груп у районах та містах області.

З початку поточного року проведено 214 засідань та заслухано понад 1,4 тис. роботодавців, які виплачували заробітну плату меншу за мінімальну; понад 500 семінарів та нарад з питань легалізації робочих місць та доходів, забезпечення мінімального рівня заробітної плати, в яких взяли участь понад 5,6 тис. роботодавців області;

- розроблено комплексний план заходів щодо підвищення мінімальної заробітної плати, рівня оплати праці та легалізації зайнятості, який спрямовано головам райдержадміністрацій та міських рад міст обласного значення для виконання та наступного інформування про проведену роботу;

- проводиться системна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо легалізації робочих місць та доходів у районах області та містах обласного значення, інформація з цього питання висвітлюється у засобах масової інформації, на веб-сайтах обласної та районних державних адміністрацій (органів місцевого самоврядування).

В організаційних заходах (зустрічі, семінари, круглі столи, прес-конференції тощо), спрямованих на поширення інформованості населення щодо переваг офіційної зайнятості, з початку 2017 року взяли участь 13,7 тис. громадян.

За результатами проведеної з початку року роботи виявлено 518 «тіньових» робочих місць, вжито заходів у межах повноважень щодо їх легалізації.

Робота, спрямована на поінформованість населення, підвищення правової обізнаності, також дає свої результати. Кількість платників єдиного соціального внеску в регіоні у 2017 році, навіть за умови зростання мінімальної заробітної плати, не скоротилася, а зростає. Їх число станом на 1 серпня 2017 року складає 810,4 тис. осіб і порівняно з відповідним періодом торік зросло на 3,3% (784,2 тис. осіб). При цьому, за статистичними даними середньомісячна заробітна плата в області за січень-серпень 2017 року зросла до відповідного періоду минулого року на 38,6 % (по Україні – на 37,2 %) та склала 5949 грн.