Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Президент України привітав учасників І Харківського міжнародного юридичного форуму

Президент України привітав учасників І Харківського міжнародного юридичного форуму

Захід, у якому беруть участь юристи, політики та науковці близько 20 країн світу, відбуватиметься в Харкові з 3 по 6 жовтня.

Під час урочистого відкриття форуму голова ХОДА Юлія Світлична зачитала вітальний лист його учасникам від Президента України Петра Порошенка:

«Шановні друзі, щиро вітаю вас з відкриттям І Харківського міжнародного юридичного форуму «Право та проблеми сталого розвитку в глобалізованому світі»!

Для України надзвичайно актуальними є питання, винесені на розгляд учасників форуму. Протидія викликам сьогодення неможлива без вивчення міжнародного досвіду та спільного пошуку нових методів та способів захисту фундаментальних прав і свобод людини та громадянина. Рік тому набули чинності зміни до Конституції України в частині правосуддя, розроблені відповідно до стандартів Ради Європи та найкращих міжнародних практик. Ці зміни стали фундаментом для подальшої трансформації судової системи. І сьогодні Україна перебуває на фінішній прямій процесу призначення суддів нового Верховного суду, відбувається реформа Конституційного суду України.

Тому важливо, що фахова дискусія, яку сьогодні запроваджують українські та міжнародні науковці, представники громадського сектору, судді та юристи-практики щодо найактуальніших проблем та викликів, які постали перед Україною та світом, проходить сьогодні саме в Харкові. Переконаний, що конструктивний обмін знаннями та досвідом стане імпульсом для подальшого розвитку української та світової науки та практики, а також сприятиме зміцненню партнерських зв’язків між учасниками форуму.

Бажаю усім вам плідної роботи, цікавої дискусії та успішної реалізації наукових ідей і задумів!».

Нагадаємо, організаторами І Харківського міжнародного форуму є ХОДА, Національний юридичний університет ім. Я. Мудрого та Національна академія правових наук України. Участь у заході беруть Генеральний прокурор України Юрій Луценко, міністр юстиції Павло Петренко, перший заступник глави СБУ Павло Демчина та інші високопосадовці.

Основна ідея форуму – висвітлення та обговорення нагальних глобальних проблем сучасного світу й пошук шляхів розвитку і вдосконалення Україною власних економічних, соціальних та правових інститутів. Для обміну думками в ході форуму до Харкова прибули політики, співробітники правоохоронних органів, держслужбовці та науковці зі світовим ім'ям з України, Білорусі, Данії, Канади, Литви, Нідерландів, Німеччини, Сінгапуру, США, Швейцарії, співробітники міжнародних організацій, структурних підрозділів ЄС, відомі правозахисники і представники юридичного бізнесу. Усього участь у заході підтвердили представники понад 20 країн світу.

У рамках форуму заплановано проведення панельних дискусій, круглих столів, семінарів, майстер-класів та інших заходів. Основні теми дискусій форуму: «Міжнародне гуманітарне право: поточні проблеми в глобалізованому світі», «Світ без корупції: міф чи реальність?», «Право на справедливий судовий розгляд: європейська традиція та український контекст», «Правові засади екологічної безпеки: проблеми впровадження міжнародних стандартів».