Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична та Юрій Луценко взяли участь у круглому столі в рамках міжнародного юридичного форуму

Юлія Світлична та Юрій Луценко взяли участь у круглому столі в рамках міжнародного юридичного форуму

Захід відбувається в Харкові з 3 по 6 жовтня.

І Харківський міжнародний юридичний форум «Право та проблеми сталого розвитку в глобалізованому світі» зібрав у юридичній столиці України представників близько 20 країн світу. Участь у відкритті форуму та перших заходах у його рамках взяли керівник області, один зі співзасновників форуму Юлія Світлична, Генеральний прокурор України Юрій Луценко та Міністр юстиції України Павло Петренко.

Зокрема, Юлія Світлична та Юрій Луценко стали учасниками фахової дискусії, що розгорнулася на засіданні круглого столу «Проблеми імплементації правосуддя перехідного періоду в Україні».

Генеральний прокурор проінформував учасників дискусії про хід реформ у системі прокуратури та висловив своє бачення змін, що необхідні судовій системі. Зокрема, Юрій Луценко зупинився на питанні створення та функціонування антикорупційного суду.

«Україна потребує системи антикорупційних судів для всіх правоохоронних органів і для всіх випадків кримінальної корупції. Вищий антикорупційний суд, з моєї точки зору, має бути створений у конституційний спосіб - через Вищу раду правосуддя - під наглядом громадськості, у тому числі іноземних фахівців судочинства. Друге – він має мати відділення в усіх областях. Третє – він має стосуватися всіх справ щодо кримінальної корупції, в незалежності від того, який орган їх виявив. Якщо ми так зробимо, країна зробить величезний крок уперед», - відзначив Юрій Луценко.

Він наголосив, що вважає неправильним формування антикорупційного суду політиками, підкресливши, що формувати його мають самі судді.

Генеральний прокурор України також подякував харківським фахівцям – робочій групі Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого, яка разом із Генеральною прокуратурою проводила опрацювання Процесуального кодексу.

«Коли ми об’єднуємося, можна зробити майже все. Сьогоднішнє зібрання я розглядаю як початок саме такого процесу», - сказав Юрій Луценко.

Нагадаємо, організаторами І Харківського міжнародного юридичного форуму є ХОДА, Національний юридичний університет ім. Я. Мудрого та Національна академія правових наук України.

Основна ідея форуму – висвітлення та обговорення нагальних глобальних проблем сучасного світу й пошук шляхів розвитку і вдосконалення Україною власних економічних, соціальних та правових інститутів. Для обміну думками в ході форуму до Харкова прибули політики, співробітники правоохоронних органів, держслужбовці та науковці зі світовим ім'ям з України, Білорусі, Данії, Канади, Литви, Нідерландів, Німеччини, Сінгапуру, США, Швейцарії, співробітники міжнародних організацій, структурних підрозділів ЄС, відомі правозахисники і представники юридичного бізнесу. Усього участь у заході підтвердили представники понад 20 країн світу.

У рамках форуму заплановано проведення панельних дискусій, круглих столів, семінарів, майстер-класів та інших заходів. Основні теми дискусій форуму: «Міжнародне гуманітарне право: поточні проблеми в глобалізованому світі», «Світ без корупції: міф чи реальність?», «Право на справедливий судовий розгляд: європейська традиція та український контекст», «Правові засади екологічної безпеки: проблеми впровадження міжнародних стандартів».