Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Будівлю Пархомівського музею повернено громаді

Будівлю Пархомівського музею повернено громаді

Урочиста передача приміщення відбулася 30 вересня в Пархомівці за участю голови ХОДА Юлії Світличної та керівництва Першого українського міжнародного банку.

Саме завдяки зусиллям керівництва Харківської ОДА та ПУМБ будівлю, яку було передано в заставу в 2011 році, вдалося повернути.

«Сьогодні без перебільшення - історична подія, - підкреслила Юлія Світлична. - Декілька років тому ми боялися, що цю будівлю буде комусь продано, що наш музей потрібно буде рятувати. І весь Краснокутський район, уся Харківщина – всі ми разом - долучилися до рятування Пархомівського художнього музею. І мені сьогодні приємно сказати, що ми перемогли. Сьогодні будівлю Пархомівського художнього музею нарешті передано громаді. І це спільний результат роботи влади, громади і соціально відповідального бізнесу».

Голова ХОДА подякувала керівництву ПУМБ за меценатську діяльність. Перший український міжнародний банк (ПУМБ) викупив будівлю Пархомівського історико-художнього музею ім. П. Ф. Луньова з торгів під час ліквідації у процедурі банкрутства одного зі своїх боржників. Після чого передав будівлю, як благодійний внесок, на баланс Обласного комунального закладу «Харківський художній музей».

«Тепер жителі Харківщини та всієї України мають можливість насолоджуватися світовими шедеврами в стінах цього унікального музею, - відзначила Юлія Світлична. - Ми продовжимо розвивати Краснокутський район. Цього року ми провели фестиваль «Перлини Слобожанщини», на який завітало майже 7000 туристів. Я впевнена, що такий гарний край мають побачити якомога більше людей».

Голова правління ПУМБ Сергій Черненко відзначив, що повернення музею громаді – це акція, яка відбиває цінності установи.

«Це відбиття цінностей, на яких ми будуємо бізнес. Це відповідальність. Я сподіваюсь, що нашу ініціативу підтримають інші меценати, які підтримують культуру в нашій країні», - сказав Сергій Черненко.

Під час урочистого заходу директор Пархомівського історико-художнього музею ім. П.Ф. Луньова Олена Семенченко нагадала присутнім головні віхи історії закладу – від приїзду в 1945 році до Пархомівки засновника музею Панаса Луньова та передачі в 1955 році перших 50 робіт колекції Харківською спілкою художників – до подій сучасності.

«І сьогодні у нас теж дуже особлива дата. У 62-у річницю свого народження Пархомівський музей отримує такий дорогоцінний та неоціненний подарунок-пожертву», - сказала Олена Семенченко.

Вона подякувала Юлії Світличній та Сергію Черненку за можливість здійснити давню мрію всіх працівників музею та всіх краснокутчан.

 «Те, що відбувається, це вперше в Україні», - відзначила директор Харківського художнього музею Валентина Мизгіна.

Значний внесок голови ХОДА у процес повернення будівлі музею громаді відзначив голова Краснокутської РДА Олексій Белоцький: «Юліє Олександрівно, усе, до чого ви беретесь, усі починання ви доводите до логічного завершення. Усі проекти мають крапку в завершенні, але кому - в подальшому розвитку».

Довідка. Художній музей у Пархомівці заснував учитель історії сільської школи Панас Луньов. Разом з учнями він створив історико-краєзнавчий музей, який розміщувався лише в одному класі школи. Пізніше вони заснували гурток «Юний історик» і загорілися ідеєю створення художнього музею. З проханням допомогти відкрити такий заклад зверталися до багатьох художників. Першими відгукнулися майстри з Харкова. У 1955 році вони подарували музею 50 своїх робіт, і саме цей рік прийнято вважати датою створення музею. Зараз колекція музею налічує понад 7 тисяч експонатів. Серед них - роботи видатних художників: Пабло Пікассо, Казимира Малевича, Миколи Реріха, Аполлінарія Васнецова, Івана Шишкіна, Джованні Піранезі, Фердинанда Бола, Тараса Шевченка, Івана Їжакевича, Михайла Дерегуса, Абрама Архипова. З 1987 року заклад у Пархомівці є автономним відділом Харківського художнього музею.

Більше фото