Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Іноземні туристи залишають Пархомівський художній музей під великим враженням

Іноземні туристи залишають Пархомівський художній музей під великим враженням

Готуючись до передачі у власність громади будівлі унікального сільського музею, в Краснокутському районі оцінюють можливості подальшого розвитку туризму.

30 вересня будівлю музею в Пархомівці офіційно передадуть у власність ОКЗ «Харківський художній музей». Коли питання виживання закладу та збереження унікальної художньої колекції перестало стояти гостро, на Краснокутчині почали розглядати подальші перспективи музею.

«Музей Луньова – це сільський ермітаж. Це унікальний музей не тільки для Харківщини, але й для всієї України. Завдяки підтримці облдержадміністрації і безпосередньо керівника області Юлії Світличної було ініційовано передачу будинку цього музею у комунальну власність. Впевнений, що це дасть новий поштовх розвитку як сфери культури у Харківській області, так і в цілому в Україні. Цей унікальний музей принесе жителям регіону і країни велику користь», - відзначає  голова Краснокутської РДА Олексій Белоцький.

Щорічно музей у Пархомівці привертає на Краснокутчину близько 15 тисяч туристів. Здебільшого – з України. Проте заклад може бути цікавим і для іноземних туристів, переконані в Краснокутській РДА.

«Туристи і зараз приїздять з багатьох країн світу. Нещодавно до нас приїздив турист з Голландії. Він залишився під великим враженням від музею. Навесні пообіцяв привезти близько 20 туристів з Голландії для того, щоб вони подивилися - які є шедеври в Україні. Він сказав, що не в кожному місті в Голландії є хоча б один оригінал картини світових митців», - розповіла начальник відділу культури, молоді та спорту райдержадміністрації Дарина Стороженко.

Нагадаємо, шість років тому існування Пархомівського художнього музею опинилося під загрозою. Адже будівлю, в якій розміщується унікальна колекція світових художніх шедеврів, було передано в заставу. Після визнання банкрутом останнього власника почалася боротьба за збереження будинку для закладу. Питанням повернення Краснокутській громаді музею особисто опікувалася голова ХОДА Юлія Світлична. У результаті серед кредиторів знайшлася банківська установа, яка викупила будівлю та погодилася передати її на баланс ОКЗ «Харківський художній  музей».

«Будівля, в якій розміщується музей, - це колишня контора цукрового заводу. Коли підприємство ліквідовували, весь комплекс споруд заводу викупила приватна фірма. Коли вона збанкрутіла, місцеві жителі захвилювалися, що буде далі з будівлею і музеєм. Звісно, якщо будівля чужа, ніхто не знає, як нею розпорядиться господар, куди подінуться музейні цінності. Скоріше за все, всю експозицію було б перевезено до Харкова, а нашого музею з такою видатною історію у Пархомівці просто б не було, - розповів Пархомівський сільський голова Євген Сєлін. – Дякуючи облдержадміністрації, вдалося вийти на ліквідатора. Переговори тривали довго, але нарешті питання вирішилося, і будівлю музею буде передано громаді».

Колекція музею нараховує близько 7 тисяч експонатів. Музей володіє унікальними роботами Рєпіна, Шевченка, Ярошенка, Айвазовського, Малевича, Кандинського, Яблонської, Шишкіна, Пікассо тощо. Крім того, в залах музею представлено скульптури, зразки декоративно-ужиткового мистецтва Стародавнього Єгипту, Індії, Японії, Китаю, також предмети народного побуту Краснокутчини.