Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична назвала чотири пріоритети розвитку Харківщини

Юлія Світлична назвала чотири пріоритети розвитку Харківщини

Голова ХОДА відкрила пленарне засідання IX Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи».

У своїй доповіді Юлія Світлична позначила 4 пріоритети розвитку Харківської області. Ними, на думку керівника ХОДА, є: створення соціальної інфраструктури нового покоління; модернізація транспортної інфраструктури регіону; розвиток виробничого та сервісного секторів економіки.

Говорячи про перспективи розвитку соціальної інфраструктури, голова ХОДА відзначила: «Будуючи нові школи, модернізуючи лікарні, вкладаючи кошти у нові культурні об’єкти чи відкриваючи сучасні спортивні комплекси у сільських районах, ми підвищуємо капіталізацію місцевих територій. Ми робимо їх привабливими для бізнесу, привабливими для молоді. Так створюються умови для відтворення головної конкурентної переваги Харківщини. А саме – якісного людського капіталу».

Транспортну інфраструктуру Юлія Світлична назвала «кровоносною системою економіки».

«Це аксіома. І в Харківській області вона добре відома, - сказала керівник ХОДА. - Саме тому ми одними з перших в Україні застосували європейські механізми солідарного співфінансування ремонту та реконструкції доріг коштом бюджетів всіх рівнів – від державного до місцевих».

Юлія Світлична відзначила, що велика інвестиційна ємність відновлення автошляхів, оновлення інфраструктури та рухомого складу транспорту вимагає пошуку й міжнародних партнерів для реалізації таких проектів.

«І перші результати вже є. Так, завдяки співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо будівництва нових станцій метро, Харківська область готується зробити дуже важливий крок. А саме – зв’язати Міжнародний аеропорт «Харків» із центром міста прямим та зручним сполученням. Разом з міською радою знаходимось вже на завершальному етапі підписання угоди з ЄБРР на 160 млн євро», - повідомила голова Харківської ОДА.

Вона також підкреслила, що розвитку виробничого сектору економіки регіону сприяє переорієнтація на нові ринки.

«Робота в умовах відкритої конкуренції вдихає нове життя у вітчизняний бізнес. А, відтак, починає формувати й новий бізнес-клімат у нашій державі, - сказала Юлія Світлична. - Сьогодні у нас є власники, які мислять сучасними категоріями та оперують міжнародними стандартами у діяльності своїх підприємств. Є менеджери, які можуть розмовляти з іноземними колегами однією професійною мовою. В Україні формується нова генерація бізнесу, нова якість управління на місцях. Вони набирають потуги. І це головний меседж, який зараз Україна транслює світу».

Нарешті, говорячи про сервісний сектор Харківщини, керівник області акцентувала, що сьогодні є можливості перетворити цю сферу на потужний «локомотив розвитку регіону».

«ІТ, креативні індустрії, наукові дослідження, технічні розробки, проектування, вища освіта фахівців для всієї України та іноземних держав – ці та інші прогресивні сфери є справжніми синапсами, що зв’язують нас з передовим шаром світової економіки та посилюють стратегічне значення Харківщини для успіху всієї України, - відзначила Юлія Світлична. - Одним із сучасних інструментів, які Харківська область вже починає активно впроваджувати, є дуальна освіта. Розвиваємо цей напрям разом з великим вітчизняним та іноземним бізнесом, який зацікавлений у системній роботі на українському ринку. Сьогодні під час форуму планується підписання конкретних меморандумів про таку співпрацю. І я вважаю, що це наочна демонстрація того потенціалу, який має інтеграція освіти, бізнесу та науки для розвитку регіональної та національної економіки».

Більше фото