Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На базі НТУ «ХПІ» буде створено перший українсько-турецький науковий центр

На базі НТУ «ХПІ» буде створено перший українсько-турецький науковий центр

Таке рішення було прийнято за підсумками візиту делегації харківського вишу в Стамбульський технічний університет.

З 15 по 19 серпня делегація від НТУ «ХПІ» відвідала Стамбульський технічний університет у рамках визначення напрямків в освітньому та науково-технічному співробітництві двох вишів.Харків’яни взяли участь у засіданні Вченої ради, де для них провели презентацію турецького вишу і його досліджень. Особливу увагу було приділено технопарку університету - це 10 будинків, які є коворкінгами і центрами для стартапів. Учасники технопарку - понад двохсот компаній, які щорічно розробляють до 600 проектів у галузі інформаційних технологій, електроніки, енергетики, будівництва, екології. Також студенти стамбульського університету можуть брати активну участь у розробці різних проектів, проходити практику, а згодом працевлаштуватися в компаніях-учасниках технопарку. Серед таких фірм - IBM, TEB, Microsoft, Turkcell, Maxim integrated, Ericsson, Verifone, Vodafon, Virgasoft.

«Крім того, нам показали роботу турецької компанії MEM-TEK, яка займається очищенням води, а також перетворенням солоної води в прісну, - розповідають представники харківського вишу. - У програмі візиту було й відвідування Енергетичного інституту Стамбульського технічного університету, де, зокрема, проводяться дослідження ядерного реактора».

За підсумками візиту було прийнято рішення про створення першого українсько-турецького наукового центру на базі технопарків двох вишів – харківського й стамбульського. Тож з 6 по 9 вересня планується візит до Харкова турецької делегації, яка ознайомить представників НТУ «ХПІ» з системою організації і функціонування технопарку Стамбульського технічного університету.