Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Будівлю Пархомівського художнього музею буде повернено громаді. Юлія Світлична

Будівлю Пархомівського художнього музею буде повернено громаді. Юлія Світлична

Голова ХОДА повідомила, що на завершальну стадію вийшли юридичні процеси, які необхідно провести для передачі будівлі від нинішнього власника – банку – громаді Краснокутського району.

«Ми обіцяли зробити все можливе, щоб повернути вкрадену у громади та музею будівлю. І ми це зробимо, - запевнила керівник ХОДА. - Необхідні перемовини та юридичні процеси - вже на завершальній стадії, є повне порозуміння з боку банківської установи. Зараз можу з упевненістю сказати - унікальний музейний комплекс буде повернено громаді, і він продовжуватиме збирати численну кількість відвідувачів!».

За інформацією Юлії Світличної, для остаточного вирішення правових питань знадобиться ще 1 – 1,5 місяці. «Після чого запросимо усіх мешканців Слобожанщини на свято до Пархомівки», - відзначила голова облдержадміністрації.

Нагадаємо, будівлю унікального сільського музею, який містить у колекції світові шедеври, в 2011 році було передано в заставу банку. Повернути музей громаді Юлія Світлична пообіцяла під час робочої поїздки на Краснокутчину в травні 2017 року.

Довідка. Художній музей у Пархомівці заснував учитель історії сільської школи Афанасій Луньов. Разом з учнями він створив історико-краєзнавчий музей, який розміщувався лише в одному класі школи. Пізніше вони заснували гурток «Юний історик» і загорілися ідеєю створення художнього музею. З проханням допомогти відкрити такий заклад зверталися до багатьох художників. Першими відгукнулися майстри з Харкова. У 1955 році вони подарували музею 50 своїх робіт, і саме цей рік прийнято вважати датою створення музею. Пізніше колекція музею суттєво збільшилася. На сьогодні вона налічує понад 7 тисяч експонатів. Серед них - роботи видатних художників: Пабло Пікассо, Казимира Малевича, Миколи Реріха, Аполлінарія Васнецова, Івана Шишкіна, Джованні Піранезі, Фердинанда Бола, Тараса Шевченка, Івана Їжакевича, Михайла Дерегуса, Абрама Архипова. З 1987 року заклад у Пархомівці є автономним відділом Харківського художнього музею.