Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Марк Беккер очолив оперативний штаб із захисту прав і свобод землекористувачів області

Марк Беккер очолив оперативний штаб із захисту прав і свобод землекористувачів області

Перший заступник голови ХОДА за участю заступника Міністра юстиції України Гії Гецадзе 17 серпня провів перше, організаційне, засідання штабу.

Відкриваючи засідання, Марк Беккер повідомив, що оперативний штаб із забезпечення прав і свобод власників землі та врожаю був створений в області розпорядженням голови ХОДА Юлії Світличної. До складу штабу увійшли представники силових структур області, громадських організацій, які об'єднують власників землі, фахівці Департаменту АПР ХОДА, фіскальної служби і Держгеокадастру області. Заступниками голови оперативного штабу стали заступник голови ХОДА Олександр Скакун та начальник Головного територіального управління юстиції в Харківській області Олександр Чурсін.

Марк Беккер підкреслив, що керівник облдержадміністрації жорстко поставила питання запобігання рейдерському захопленню землі в регіоні та захисту малого і середнього бізнесу в цій сфері.

«Головною метою діяльності штабу є забезпечення захисту аграріїв від спроб рейдерських захоплень земель і зібраного врожаю, швидке й ефективне реагування на будь-які незаконні дії щодо протиправного захоплення майна аграріїв. Штаб не заміщує діяльність відповідних органів у фіскальній частині або рішення судів - ми повинні оперативно втручатися в проблему та ініціювати її рішення», - підкреслив Марк Беккер.

Він також підкреслив роль центральних органів влади - Міністерства юстиції, яке стало ініціатором проведення і створення оперативних штабів на території України.

«Ми вдосконалили законодавство, передали функції земельних реєстраторів місцевій владі і нотаріусам, створили досудову адміністративну процедуру в системі Мін'юсту. Тепер створено штаби щодо захисту прав і свобод землекористувачів. У робочому порядку будемо підтримувати їх діяльність в областях», - сказав Гія Гецадзе.

Керівник громадської організації «Асоціація фермерів і приватних землекористувачів Харківської області «Фермер» Іван Биков зазначив, що до створення штабу представники громадськості не мали необхідних важелів та інформації для того, щоб дієво боротися з порушниками в земельній сфері.

«Основна причина рейдерських захоплень - неправильне оформлення земдокументації, і тут велику роль відіграє відсутність інформованості і незнання законодавства фермерами», - повідомив Іван Биков.

За словами Марка Беккера, діяльність штабу дозволить домогтися оперативного вирішення майнових питань, у тому числі, дасть можливість оскарження дій земреєстраторів.

Довідка. За даними Департаменту агропромислового розвитку ХОДА, протягом 1,5 року надійшло 10 звернень щодо спроб захоплення майна сільгосппідприємств різних форм власності з Харківської області. Всього в регіоні - понад 2 тис. землекористувачів, серед яких - 20 великих агрохолдингів.