Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА підготують проекти регіонального розвитку, які профінансує ЄС

У ХОДА підготують проекти регіонального розвитку, які профінансує ЄС

Про порядок проведення конкурсного відбору проектів керівники Мінрегіону розповіли представникам обласних адміністрацій 3 серпня під час відеоселектору.

Так, було визначено напрямки впровадження проектів. Це сфери розвитку інноваційної економіки й інвестицій, сільських територій, людського потенціалу, туризму і загальноукраїнської солідарності. Заявниками можуть бути обласні держадміністрації або центральні органи виконавчої влади. Проекти повинні бути подані для розгляду Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України до 27 вересня.

Під час селектору заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко дав доручення керівникам підрозділів адміністрації підготувати відповідні проекти регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися коштом секторальної бюджетної підтримки ЄС.

«Кожен структурний підрозділ має підготувати відповідний проект. Розробку 15 проектів я буду пропонувати на розгляд главі області Юлії Світличній. Харківська область повинна використати шанс і залучити інвестиції в регіон», - звернувся до директорів департаментів ХОДА Євгеній Шахненко.

Серед критеріїв підготовки проектів заступник голови ХОДА назвав їх відповідність плану стратегії розвитку Харківської області. Також він підкреслив, що пріоритет буде надано міжрегіональним і комплексним проектам. Як повідомила директор Харківського центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова, Мінрегіон підтримає проекти, реалізація яких буде проходити на територіях ОТГ.

Також було відзначено, що проекти регіонального розвитку, які отримають секторальну бюджетну підтримку ЄС, можуть бути реалізовані протягом 3-х років.

Директор Департаменту регіонального розвитку Мінрегіону Олена Кучеренко повідомила про деталі конкурсного відбору, а також зазначила, що кошти для реалізації проектів вже надійшли до міністерства.

«Ви знаєте, що було підписано угоду між Кабінетом міністрів України та Європейською комісією про підтримку регіональної політики. Ми активно працюємо над тим, щоб створити систему управління регіональним розвитком. Завдяки тому, що регіональна політика в Україні впроваджується належним чином і користується довірою населення, Європейська комісія відзначила прогрес у впровадженні цих планів, і ми вже отримали перший транш у рамках бюджетної секторальної підтримки в розмірі 23 млн євро. Більшу частину траншу, близько 600 млн грн, ми плануємо спрямувати на реалізацію проектів регіонального розвитку, які будуть обиратися за процедурою конкурсного відбору», - зазначила Олена Кучеренко.