Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Підписано меморандум про співпрацю між ХОДА та «Всеукраїнською асоціацією ЦНАПів»

Підписано меморандум про співпрацю між ХОДА та «Всеукраїнською асоціацією ЦНАПів»

1 серпня перший заступник голови ХОДА Марк Беккер провів робочу зустріч з керівництвом громадської організації.

«Укладання меморандуму з громадською організацією «Всеукраїнська асоціація центрів надання адміністративних послуг» передбачає обмін досвідом і кращими практиками, залучення міжнародних донорських організацій, можливість брати участь у реформуванні системи надання адміністративних послуг», - зазначив Марк Беккер.

Сторони домовилися сприяти обміну досвідом у діяльності центрів надання адміністративних послуг у межах України, підтримувати ініціативи щодо формування системи професійної підготовки та навчання керівників та адміністраторів ЦНАПів. Також у межах співробітництва будуть запроваджувати сучасні форми взаємодії між ЦНАПами та споживачами, вивчатиметься та втілюватиметься міжнародний досвід у відповідних сферах діяльності тощо.

Як зазначила голова громадської організації «Всеукраїнська асоціація центрів надання адміністративних послуг» Наталя Шамрай, підписання меморандуму - це першооснова для того, щоб з часом усі послуги в Україні надавалися за принципом екстериторіальності - наприклад, не тільки мешканцям області, а й інших регіонів.

«Харківська обласна державна адміністрація стане першою обласною адміністрацією, як партнер асоціації, та буде представляти інтереси районних ЦНАПів. Наразі членами асоціації є тільки великі міста обласного значення», - повідомила Наталя Шамрай.

Марк Беккер також нагадав, що на території нашого регіону будується один з найбільших ЦНАПів в Україні. Роботи - на завершальній стадії, й найближчим часом відбудеться його урочисте відкриття. Центр надаватиме широкий спектр адміністративних та соціальних послуг, у тому числі тих, які не надаються в жодному з подібних закладів.

«Будуть надаватися послуги, за якими звертаються іноземці. Також буде комплекс послуг для молодої сім’ї. Керівник області Юлія Світлична загострила увагу на тому, що люди, які одружуються, повинні отримати весь перелік послуг в одному місці й швидко. Для того, щоб на початковому етапі створення сім’ї не було жодних проблем, - сказав Марк Беккер. – У цілому реформа щодо надання адміністративних послуг дуже важлива. Ми, безумовно, підтримуємо створення таких центрів». 

За словами Марка Беккера, близько 8 послуг надаватиметься фіскальною службою.

«Це прекрасно, що фіскальна служба пішла на діалог. Це буде вперше в країні, прикладом для всієї держави, коли центр надання адміністративних послуг залучає фіскальну службу. Це дійсно необхідно для підприємців - як початківців, так і тих, хто вже у бізнесі досить давно», - зазначила Наталя Шамрай.

Довідка. Всеукраїнську асоціацію центрів надання адміністративних послуг було створено на початку 2016 року. Її метою є узгодження дій центрів з розвитку системи надання адмінпослуг, обмін досвідом, кращими практиками в сфері обслуговування жителів, надання практичної допомоги в розробці проектів реформування системи адмінпослуг, навчання персоналу ЦНАПів тощо. До складу асоціації входять центри з надання адмінпослуг Львова, Івано-Франківська, Луцька, Рівного, Києва, Вінниці, Сум, Харкова.