Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Ізюмі пройде літературно-музичний фестиваль «Дорога на схід»

В Ізюмі пройде літературно-музичний фестиваль «Дорога на схід»

Захід відбудеться за підтримки ХОДА 18-19 серпня й може зібрати до 10 тисяч глядачів.

Про це повідомив організатор фестивалю, письменник Сергій Жадан на прес-конференції в Українському кризовому центрі.

«Дорога на схід», як ми жартуємо, - це дорога, якої немає. Всі траси на Донбас - у жахливому стані. Але з того часу, як ми почали займатися фестивалем в Ізюмі, дорогу в той бік почали лагодити. Так що хочете добрі дороги – робіть фестивалі, – сміється письменник. – І місто міняється, люди міняються. Не всі, але багато хто. Якщо туди регулярно їздити, як ми це робимо з нашим благодійним фондом, то бачиш ці зміни. І саме вони будуть вирішальними для долі країни. Тому на схід треба їхати. Треба відкривати свою країну для себе».

У фестивалю буде чотири сцени: театрально-музичне пре-паті на фазенді «Виноград» у селі Іванівка 18 серпня і три сцени - в самому Ізюмі 19 серпня. Гратимуть «Тартак», «The Вйо», «Шана», «Жадан і собаки», «Муравський шлях», різні гурти з Донеччини і Харківщини. Вірші читатимуть Юрій Андрухович, Дмитро Лазуткін, Люба Якимчук, Артем Полежака, Олексій Чупа. Докладну програму організатори обіцяють наступного тижня.

«Ізюм – страшно важливе місто. Якщо ви їдете на схід, у воєнну зону, ви так чи інакше крізь нього їдете. Але це не просто «ворота на схід», не просто межа між Слобожанщиною і Донбасом, це місце фантастичної природної краси і важливої історичної спадщини. Крейдяні гори, кам’яні степові баби, козацька барокова церква… Ми стільки разів були з концертами на Донеччині та Луганщині, а в Ізюмі – ніколи. Це треба виправити», - переконаний Сергій Жадан.

Довідка. Перший фестиваль «Дорога на схід» пройшов 25-27 березня 2016 року в Новопскові, Сватовому, Старобільську. У ньому взяли участь Сергій Жадан, поети Артем Полежака та Дмитро Лазуткін, співачка Анжеліка Рудницька, автор і виконавець пісень Борис Севастьянов, групи «Собаки в космосі», «Оркестр Че», «П@п@ Карло», «Урбаністан», «Kozak System» та інші -  всього понад 30 українських музикантів і літераторів.

Своєрідним продовженням фестивалю був культурний проект «Харків обрав Україну». Спочатку - у Львові та Івано-Франківську в червні 2016-го. А 24-28 серпня 2016 року поети, художники, музиканти та журналісти вирушили до Маріуполя, Бахмута і Костянтинівки з виступами для цивільних і військових. У проекті брали участь «Жадан та собаки», «П@п@ Карло», Борис Севастьянов, поет Павло Макаренко, Анжеліка Рудницька, письменники Галина Крук, Любов Якимчук, Олексій Чупа.