Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Контроль за дотриманням трудового законодавства в області здійснюватимуть інспектори праці

Контроль за дотриманням трудового законодавства в області здійснюватимуть інспектори праці

Про це розповів директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага.

В області ведеться активна робота щодо створення при виконавчих органах місцевого самоврядування структурних підрозділів або посад, на які буде покладено функцію контролю за дотриманням законодавства про працю.

«Зокрема, у місті Харків у структурі адміністрацій районів вже затверджено штати інспекторів праці у кількості трьох осіб, вживаються заходи щодо їх заповнення. Також визначено по дві посади, до обов’язків на яких внесено функцію інспектора праці, у Мереф'янській та Нововодолазькій територіальних громадах», - повідомив Юрій Шпарага.

На сьогодні Міністерством соцполітики України вже затверджено форму службового посвідчення інспектора праці, порядок повідомної реєстрації інспекційних відвідувань та рішень інспектора праці про відвідування роботодавця.

20 липня Департамент соціального захисту населення ХОДА спільно з ГУ Держпраці в Харківській області та обласним управлінням Пенсійного фонду провів навчальний семінар для 23 інспекторів праці міста Харків.

Їм надали роз’яснення щодо здійснення контролю за дотриманням законодавства про працю. Зокрема, пояснили, що вони здійснюватимуть перевірки у чітко визначених напрямах - оформлення трудових відносин, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці. Також інспектори контролюватимуть ситуацію щодо виплати заборгованості із заробітної плати.

«Головні пріоритети інспекторів праці - це профілактична робота та консультування роботодавців. Запроваджується також можливість проведення - за бажанням роботодавця - аналізу стану дотримання законодавства про працю та надання рекомендацій щодо його застосування», - пояснили в Департаменті соцзахисту населення ХОДА.