Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Україна розширить співпрацю зі США у багатьох сферах. Президент

Україна розширить співпрацю зі США у багатьох сферах. Президент

Це Петро Порошенко заявив під час спільної прес-конференції з Державним секретарем США Рексом Тіллерсоном, яка відбулася за результатами двосторонньої зустрічі.

«Мені приємно було почути підтримку реформ в енергетичному секторі після сьогоднішньої ранкової зустрічі і після наших переговорів. Підтримку наших двосторонніх відносин. Хочу наголосити, що вони також концентруються і в економічній сфері, і в закупівлях американського вугілля, і в роботі з будівництва заводу по ядерних відходах, і в забезпеченні постачання ядерного палива для українського «Енергоатому», і для забезпечення інвесторів у нафтогазовій сфері», - сказав Глава держави.

Окремо Петро Порошенко подякував за «дуже важливу» співпрацю в енергетичній сфері в частині недопущення будівництва «Північного потоку-2». «Я дуже дякую нашим американським партнерам за абсолютно чітку, ефективну і послідовну позицію в недопущенні реалізації цього глибоко заполітизованого проекту», - підкреслив Президент.

Глава держави також повідомив, що під час перемовин було досягнуто домовленості про розширення контактів між українським урядом, українською владою і представниками американської Адміністрації.

На переконання Президента, візит Держсекретаря США в Україну сприятиме розширенню співпраці двох держав в багатьох сферах – оборонній, в сферах безпеки, боротьби з кіберзлочинністю.

Під час переговорів також було досягнуто дуже важливих домовленостей у економічній, енергетичній, культурній сферах і багатьох інших.

«Ми чекаємо в серпні-вересні на візити Міністра оборони США, і Міністра енергетики США, і інші візити високоповажних представників американської влади. Можу наголосити, що результатом  співпраці між Україною і Сполученими Штатами Америки, що дуже стрімко розвивається, є доведення того факту, що Україна має, і ми за це вдячні американському народу, не лише потужну двопартійну підтримку в американському Конгресі, але і потужну підтримку в Білому домі, Державному департаменті і американському уряді. Я дуже дякую за цю потужну підтримку», - сказав Петро Порошенко.

Рекс Тіллерсон, у свою чергу, відзначив «величезний прогрес, який було зроблено українським урядом щодо реформування за попередні кілька років, та економічні досягнення». «Я також знаю, що є ще багато роботи попереду для того, щоб продовжити ці реформи – щоб забезпечити безпеку України, а також економічні досягнення в Україні», - зауважив Рекс Тіллерсон.

Він констатував відданість України подальшому впровадженню реформ та виконанню зобов’язань, зокрема, перед МВФ, проведення земельної реформи та реформи корпоративного управління. «Ми багато говорили про ті кроки, які необхідні для того, щоб Україна стала привабливою для зовнішніх інвестицій. Я знаю, що ви віддані тому, щоб покращити цю ситуацію», - сказав Держсекретар.

Предметом обговорень були і антикорупційні реформи, адже вони також є важливим елементом для приваблення зовнішніх інвестицій. Серед них Рекс Тіллерсон відзначив важливу роботу щодо відбору суддів Верховного Суду, а також створення Антикорупційного суду. «Всі ці питання – це перші кроки для створення відповідної судової влади. Ви говорили, що стурбовані цим питанням і віддані тому, щоб справді було створено такий суд і призначено суддів найвищого ґатунку», - зауважив він.

«Є багато викликів для цих реформ, але вони дуже важливі для України і створюють умови для України, щоб вона залишалася сильною і важливим партнером у Європі і також, щоб Україна була важливою для всього світу. Мене надихає та ситуація, яку я бачу в Україні, і прогрес, який було досягнуто, і я знаю, що коли ці реформи будуть впроваджені, Україна буде дуже привабливим місцем для інвестицій і бізнесу», - резюмував Державний cекретар США.