Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область демонструє найкращу динаміку зі зниження рівня безробіття. Андрій Рева

Харківська область демонструє найкращу динаміку зі зниження рівня безробіття. Андрій Рева

Реалізацію на Харківщині пілотного проекту Світового банку «Рука допомоги» обговорили 3 липня під час прес-конференції.

Захід пройшов за участю Міністра соціальної політики України Андрія Реви та заступника голови ХОДА Михайла Черняка.

Пілотний проект, який передбачає повернення на ринок праці безробітних малозабезпечених громадян та переселенців, реалізується у трьох областях України - Харківській, Полтавській та Львівській.

У 2017 році на його реалізацію передбачено загалом 20 млн грн.

«Старий підхід, який передбачає надання соціальної допомоги безробітним, є неефективним, бо люди не мають стимулу повертатися на роботу. Необхідно створити такі умови, за яких людина буде зацікавлена повертатися до роботи, соціалізуватися, покращувати власний фінансовий стан та, відповідно, сплачувати податки», - пояснив суть проекту Андрій Рева.

Він зауважив, що на Харківщині проблема безробіття тісно пов’язана з великою кількістю переселенців.

«При цьому Харківська область демонструє найкращу динаміку зі зниження рівня безробіття. Впевнений: поєднавши зусилля, ми зможемо досягти більшого», - сказав міністр.

Проект передбачає три способи працевлаштування малозабезпечених і внутрішньо переміщених осіб: залучення до громадських робіт, працевлаштування на повну зайнятість та надання допомоги для початку підприємницької діяльності.

За інформацією Михайла Черняка, для участі в проекті відібрано 285 мешканців області: 146 малозабезпечених громадян та 147 переселенців (деякі мають обидва статуси).

«Брати участь у громадських роботах висловили бажання 146, 96 з них вже залучено до робіт. Працевлаштування на нові робочі місця обрали 168 осіб, з них 48 вже влаштовано на роботу. Отримати допомогу для заснування власної справи виявили бажання 53 людини. Наразі затверджено перші п’ять бізнес-планів на загальну суму 275 тис. грн. Йдеться про створення бізнесу в сферах виробництва харчових продуктів, роздрібної торгівлі продуктами харчування та напоями, індивідуальної мистецької діяльності», - розповів заступник голови ХОДА.

Гроші на власну справу - до 65 тис. грн - учасникам програми виділяють не готівкою, а технікою чи обладнанням, передбаченими бізнес-планом.

Ця допомога поворотна. Але у разі, якщо сума податків, які сплачуватиме підприємець, перекриватиме суму допомоги, повертати її не потрібно.

Слід також зауважити, що заробіток, який отримуватимуть учасники програми на громадських роботах або на постійному місці роботи, не впливатиме на розміри соціальних виплат, які вони отримують як малозабезпечені або внутрішньо переміщені особи.

Довідка. У Харківській області допомогу малозабезпеченим сім’ям отримують близько 16,5 тис. сімей. У минулому році видатки на допомогу цим громадянам склали 423,4 млн грн, за п’ять місяців цього року - 203,6 млн грн. На обліку в службі зайнятості перебувають понад 2 тис. малозабезпечених осіб.

З 2014 року послуги служби зайнятості отримали майже 6,7 тис. ВПО, з них 2,6 тис. працевлаштовано, 800 проходили профнавчання. Станом на 22 червня у службі зареєстровані як безробітні 535 ВПО.