Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Будівництво Харківської обласної філармонії має бути завершено протягом двох років. Юлія Світлична

Будівництво Харківської обласної філармонії має бути завершено протягом двох років. Юлія Світлична

Голова ХОДА перевірила, як просуваються роботи на головному «культурному» будівництві регіону.

«Роботи на другому спусковому комплексі Харківської обласної філармонії - це велика зала майже на 800 місць - тривають не один рік. Зараз усе йде за графіком, є все необхідне: і фінансовий ресурс, і технічні можливості, і робоча сила, - зазначила Юлія Світлична. - Обсяг робіт, які ще належить провести, досить значний і потребує особливої уваги. Є частини ліпнини, які потрібно або відновити і привести до ладу, або виготовити заново. Потім потрібно провести підготовчі роботи та взятися до оздоблення. Головне завдання, яке я ставлю будівельникам: об'єкт повинен бути завершений протягом двох років».

Керівник компанії-генпідрядника повідомив, що до кінця року буде закінчено загальнобудівельні роботи, встановлять двері, вікна, змонтують покрівлю, а також завершать монтаж сценічного обладнання. Наступного року будівельникам знадобиться ще близько 7 - 8 місяців для закінчення оздоблювальних робіт, укладання плитки, паркету, установлення меблів, облаштування сцени тощо.

За словами директора й головного диригента Харківської обласної філармонії Юрія Янка, велика зала філармонії виглядатиме так само, якою вона була у XIX столітті.

«Сама зала буде з ложами, ліпленням, атлантами, янголятами. Сама філармонія після завершення робіт стане величезним комплексом, де можна буде отримати повний спектр музичних послуг: послухати орган, оркестр, солістів, хор», - перерахував Юрій Янко.

Він також відзначив, що вперше в Україні в залі буде встановлено спеціальне звукове обладнання (так звана «мушля», яка фокусує звук). Також змонтують спеціальний механізм, завдяки якому буде підніматися й опускатися оркестрова яма.

«Слухаючи Юлію Олександрівну, слухаючи будівельників, ми розуміємо, що відкриття великої зали дійсно наближається, і ми це відчуваємо. Думаю, що все намічене буде зроблено, і ми не підведемо ані керівництво області, ані наших слухачів», - підкреслив Юрій Янко.

Голова ХОДА нагадала, що реконструкція філармонії ведеться за рахунок співфінансування з державного та обласного бюджетів.

«Ми робимо все, щоб у найкоротші терміни завершити будівництво, яке тривало десятиліттями», - підкреслила Юлія Світлична.

Вона також зазначила, що хоча на даний момент філармонія є тим об'єктом сфери культури, якому приділяється підвищена увага, це далеко не єдине «культурне» будівництво в області. Так, коштом обласного бюджету триває реконструкція районних і сільських будинків культури в Кегичівському, Богодухівському, Нововодолазькому, Зачепилівському, Ізюмському районах, вже завершують роботи із зовнішнього оброблення фасадної системи будинку культури в Куп'янському районі. Також реконструюються будинки дитячої творчості та бібліотеки. В обласному центрі проводиться планова реконструкція колон Харківського академічного російського драматичного театру ім. О.С. Пушкіна.

Більше фото