Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Боржники по субсидіях можуть укласти угоди щодо реструктуризації з постачальниками послуг

Боржники по субсидіях можуть укласти угоди щодо реструктуризації з постачальниками послуг

Юрій Шпарага розповів про причини виникнення заборгованості в деяких громадян - отримувачів субсидії.

За інформацією директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА, борги виникли в тих споживачів послуг, помешкання яких не обладнано індивідуальними обліковими приладами. Також питання пов’язане з введенням спрощеного порядку упорядкування розрахунків, які відбуваються раз на рік наприкінці опалювального сезону (раніше перерахунок проводився щомісяця).

«Вийшло так. Громадянин ще у квітні бачив, що в нього була переплата, наприклад, за тепло, і коли станом на 1 травня йому приходило сповіщення про борг, у нього виникало питання: що це за борг? Насправді ж організації між собою провели розрахунки, й управління соцзахисту населення отримало назад надлишково перераховані кошти», - пояснив Юрій Шпарага.

За його словами, така ситуація склалася через те, що управління соціального захисту, відповідно до соціальної норми, перераховувало громадянам на відшкодування субсидії більшу суму, ніж нарахувало підприємство тепломереж (під час розрахунку платежу враховується низка показників, у тому числі температура навколишнього середовища).

«Якщо говорити про тепломережу, то громадянин отримує субсидію в межах соціальної норми. Ми бачимо: в платіжках вказано, що громадянину призначено субсидію в розмірі, наприклад, 2000 грн і приблизно 250 грн - обов’язкового платежу. А платіжку йому приносять на 3000 грн фактичних витрат. Потрібно відняти від цих 3 тисяч суму обов’язкового платежу та нарахованої субсидії, а різницю доплатити», -  пояснив Юрій Шпарага.

За порадою директора департаменту, отримувачам субсидій, які мають сумніви щодо сум свого боргу, потрібно звернутися до надавачів послуг та отримати роздрук, де буде видно, з яких сум складалися переплати. Також з організацією, яка надавала послугу, можна укласти угоду та реструктуризувати свій борг. Якщо громадянин до початку призначення субсидій на новий опалювальний період не сплатить заборгованість, надання субсидії йому буде призупинено.