Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Вже найближчим часом буде підписано українсько-американські угоди в оборонній сфері. Президент

Вже найближчим часом буде підписано українсько-американські угоди в оборонній сфері. Президент

За 36 годин відбулися зустрічі з ключовими гравцями – основними членам нової Адміністрації Президента Трампа. Про це сказав Президент Петро Порошенко, підбиваючи підсумки робочого візиту до Сполучених Штатів.

«Головний результат візиту – сьогодні Україна об’єднує Сполучені Штати Америки», - сказав Петро Порошенко та додав, що «якщо раніше мова йшла про двосторонню підтримку в Конгресі і Сенаті, то зараз можна твердо говорити і про виконавчу владу, а саме Адміністрацію Президента Трампа».

Він зазначив, що відбулася дуже довга і змістовна розмова з Президентом США Дональдом Трампом, під час якої було наголошено на підтримці Сполученими Штатами Америки суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави і підтримці України в протидії російській агресії.

Президент повідомив, що за результатами його візиту намічені конкретні плани, які передбачають збереження і навіть посилення санкційного режиму по відношенню до Росії до повного виконання нею Мінських угод. «Це надзвичайно важливо. І не випадково, що саме під час перебування української делегації Сполучені Штати Америки запровадили нові санкції», - підкреслив Президент.

Він окремо зупинився на результатах двох переговорів: з Міністром оборони США та з Віце-президентом США, під час яких було домовлено про те, що найближчим часом Україну відвідають декілька ключових членів нової президентської адміністрації, декілька міністрів.

«Будуть підписані дуже важливі угоди. В тому числі і угоди із оборонного співробітництва, включаючи угоду про оборонні закупівлі і угоду про військово-технічну співпрацю», - сказав Президент.

Окремо Глава держави повідомив про домовленості щодо активізації співпраці з питань енергетичної безпеки, ядерної енергетики, зокрема щодо будівництва заводу зберігання ядерних відходів - для того, щоб позбутися залежності від Російської Федерації. Також домовлено про закупівлю американського вугілля з метою замінити вугілля, поставки якого припинені з окупованих територій у зв’язку із  конфіскацією Російською Федерацією українських вугільних шахт.

Президент особливо наголосив на  домовленості щодо збільшення присутності американських інвесторів на українському ринку.

Глава держави повідомив також про результати зустрічі з Директором розпорядником МВФ Кристиною Лагард, під час якої були обговорені питання підтримки МВФ програми реформ та повідомив про результати зустрічі з Президентом Світового банку, під час якої обговорювалось питання стратегії Світового банку щодо України, а також фінансування експертної підтримки українських реформ.

Президент висловив вдячність американській стороні за потужну підтримку України.