Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харків довів, що в 40 км від російського кордону можливо відстоювати свою свободу та незалежність. Даля Грібаускайтє

Харків довів, що в 40 км від російського кордону можливо відстоювати свою свободу та незалежність. Даля Грібаускайтє

Президенти України та Литовської республіки після завершення переговорів у Харківській області зустрілися з представниками ЗМІ.

У своїй заяві Президент України Петро Порошенко зазначив, що зустріч у Харкові проходить в історичний момент.

«Залишилися лічені години до 11 червня, коли Україна отримає безвізовий режим. Він набирає чинності о 12 годині ночі, тому що у нас з Вільнюсом - той самий час. І наші перші громадяни - урядова делегація, яку, за моїм дорученням, очолить перший віце-прем'єр-міністр - першою приїде до Вільнюса. До багатьох європейських країн виїжджають українські держслужбовці. У мене в цей день буде зустріч на кордоні зі Словаччиною, - повідомив Президент. - Це велике свято. Свято фундаментальне. Це остаточний вихід України з радянської Російської імперії. Остаточне повернення до європейської сім'ї».

Глава держави нагадав, що в ці хвилини завершуються останні процедури з ратифікації угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.

«1 червня Його величність Король Нідерландів підписав цей документ, 8 червня закінчився термін на можливу апеляцію, і сьогодні ми, якщо все буде добре, чекаємо на публікацію та формальне рішення Ради ЄС, яке завершить процес ратифікації угоди про асоціацію», - повідомив Петро Порошенко.

Президент подякував Далі Грібаускайтє за підтримку Литвою України як на шляху до безвізового режиму і угоди про асоціацію, так і за допомогу, надану в 2014 - 2015 роках.

«Литва була поруч з нами в найважчі дні та місяці 2014 - 2015 років. Литва була першою країною, яка надала нам летальну зброю, боєприпаси, рішуче продемонструвала свою солідарність з українським народом, з українською владою, з українськими Збройними силами», - сказав Глава держави.

Він також зазначив, що 153 військовослужбовці України пройшли реабілітацію в Литві.

Даля Грібаускайтє, у свою чергу, відзначила велику роботу щодо реалізації реформ, виконану українцями для того, щоб отримати зону вільної торгівлі з ЄС і безвізовий режим.

«За останні три роки ви зробили більше, ніж за попередні 20 років, - сказала Президент Литовської республіки. - Тільки ви відповідальні за своє майбутнє. І ви досягли цього. Ми вітаємо вас».

Президент Литви підкреслила, що литовці пишаються Україною і завжди готові допомогти нашій країні.

«Я рада бути в  Харкові, який довів, що в 40 км від російського кордону можливо боротися за свою свободу і незалежність», - сказала Даля Грібаускайтє.

Нагадаємо, в ході візиту до Харківської області президенти України і Литовської республіки також зустрінуться з воїнами АТО, що проходили реабілітацію в Литві. Пізніше Даля Грібаускайтє разом з Юлією Світличною відкриють Дні Литви в Харкові.

Більше фото