Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ХНАТОБ презентує прем’єру опери Петра Чайковського «Мазепа»

ХНАТОБ презентує прем’єру опери Петра Чайковського «Мазепа»

25 липня 2017 року у форматі open air її зіграють у смт Коломак на Харківщині після урочистого відкриття пам’ятника Івану Мазепі.

«За задумом постановників харківської вистави, вона не уславлює російське військо та не кидає тінь зрадництва на гетьмана Мазепу, зберігаючи основну лінію опери – драматичну історію кохання Мазепи та Мотрі. Таким чином, це обіцяє бути не лише чергова оперна прем’єра, а масштабний та захоплюючий мистецький проект «Мазепа-Гетьман України», - розповідають у театрі.

За словами постановників, у виставі багато моментів, що стилізують зразки козацького мистецтва. Сценічне оформлення символізує розбудову української державності завдяки будівельним лісам та конструкції, що  увінчує у фіналі купол духовного та державного перетворення.

«Сподіваємось, що за сучасних історичних умов, тобто під  час національного політичного та художнього ренесансу, ця постановка відкриє по-новому образ Івана Мазепи для сучасників, зробить його не екзотичною дійовою особою, як то особливо поціновується в Європі, на жаль, без прив’язки до його українського походження, - говорять у театрі. - У супроводі масштабної та хвилюючої музики Петра Чайковського цей герой продемонструє особливе буття українського духу, долю українського народу в плині історії, право на існування та розвиток українства у європейському та світовому просторі».

Прем’єра опери Петра Чайковського «Мазепа» відбудеться 1 та 2 липня в рамках фестивалю Summer fest. 

Нагадаємо, план заходів з відзначення в Харківській області 330-річчя з дня обрання гетьманом України Івана Мазепи обговорили 27 квітня 2017 року на засіданні організаційного комітету під керівництвом заступника голови - керівника апарату ХОДА Анатолія Бабічева. Зокрема, планується провести міжнародну наукову конференцію «Гетьман Мазепа: історична фігура в контексті процесів української державності», етнофестиваль «Коломак-Мазепа-фест», а також відкрити пам'ятник Івану Мазепі в смт Коломак.