Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За підтримки ЄС та ПРООН в області було реалізовано 147 мікропроектів

За підтримки ЄС та ПРООН в області було реалізовано 147 мікропроектів

Хід реалізації в регіоні спільного проекту ЄС та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» обговорили 23 травня.

Розпочинаючи нараду, директор Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Вікторія Белявцева передала присутнім вітання від голови ХОДА Юлії Світличної.

Керівник департаменту відзначила, що реалізація проекту на Харківщині триває з 2008 року, понад двох років тому була розпочата його третя фаза.

«Третя фаза проекту з самого початку передбачала розвиток за двома напрямками: муніципальний і для сільських територій. У процесі реалізації було передбачено ще два компоненти: підтримка внутрішньо переміщених осіб і «розумні міста», електронний уряд, - зазначила Вікторія Белявцева. - Ми розуміємо, що в цілому проект передбачає об'єднання місцевих ініціатив та роботи органів державної влади й місцевого самоврядування. По суті, це яскравий приклад на шляху децентралізації України. Тому наше з вами завдання - докласти максимум зусиль, щоб цей проект ми завершили успішно, й у нас були надалі хороші перспективи».

У 3-й фазі проекту МРГ партнерами є 8 районів, 2 міста, 31 село та 54 організації (громадські організації та ОСББ). Усього підтримано 58 проектів загальною вартістю близько 30 млн грн. З цієї суми грантова підтримка Проекту МРГ - майже 20 млн грн, кошти громад – біля 2 млн грн, кошти місцевих бюджетів – майже 8 млн грн. Пріоритетні напрямки 3-ї фази проекту - енергоефективність, енергоощадження та «розумні міста». 

Так, у напрямку енергоефективності в громадах Харківщини реалізовано мікропроекти із застосування сонячної енергії, альтернативних видів палива, енергоощадних приладів для вуличного освітлення. Усього було підтримано 20 мікропроектів, у тому числі 2 - зі встановлення теплових насосів, 5 - зі встановлення автономного вуличного освітлення на сонячних панелях, 2 - зі встановлення світлодіодного вуличного освітлення, 8 - зі встановлення пелетних котлів, 3 – зі встановлення індивідуальних теплових пунктів.

Також Харківська область однією з перших в Україні стала партнером проекту у вирішенні проблем проживання внутрішньо переміщених осіб. У рамках МРГ для тимчасового компактного перебування ВПО провели капітальний ремонт трьох будівель у містах Барвінкове та Балаклія. Також увагу приділили переселенцям з особливими потребами: у Хорошевському геріатричному пансіонаті відремонтували приміщення загального користування, було закуплено спеціальне обладнання. У Червонооскільському психоневрологічному інтернаті повністю відремонтовано окрему будівлю. Усього в рамках партнерства щодо вирішення проблем ВПО було реалізовано 5 мікропроектів. 

Довідка. Мета Всеукраїнського спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» – сприяння сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні шляхом зміцнення спільного управління та заохочення громадських ініціатив у селах, селищах та малих містах. Усього за час реалізації проекту в Харківській області його учасниками стали 15 районів, 2 міста, 97 сільських рад та 109 громад. Реалізувати вдалося 147 мікропроектів.