Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові пройде арт-парад «Слобожанська вишиванка»

У Харкові пройде арт-парад «Слобожанська вишиванка»

Концерт, показ колекцій вишиванок, флешмоб та майстер-шоу відбудуться 18 травня на майданчику біля Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.Лисенка.

Про те, як відзначатимуть на Харківщині Всесвітній день вишиванки, розповів начальник Управління культури і туризму ХОДА Олег Яцина. За його словами, урочистості біля ХНАТОБу розпочнуться о 17:00 18 травня й триватимуть до 20-ї години.

«Вишиванка – невіддільний атрибут української культури, не тільки етнічної, але й сучасної. Приємно спостерігати, що мода на вишиванку повертається», - відзначив Олег Яцина.

Він розповів, що до святкування будуть запрошені народні колективи різних національних меншин, що проживають на Харківщині. Також під час арт-параду відбудеться показ одягу. Свої колекції продемонструють майстри з Харківської державної академії дизайну та мистецтв, Харківського вищого професійного училища швейного виробництва, коледжу текстилю та дизайну. Крім того, на заході продемонструють речі з приватних колекцій.

За словами керівника творчої майстерні «Слобожанський ладинець» Наталі Нечепуренко, на свято запрошено понад 10 майстрів з Харківської області.

«Слобожанський орнамент - особливий, це вишивка білим по білому. Майстрині використовували близько 150 видів швів, - розповіла Наталя Нечепуренко. - Вишиванка – це наш генетичний код. Обираючи, наприклад, сорочку, відкрийте своє серце та спробуйте відчути енергетику, яку несуть орнаменти. Треба зважати, що в кожного українського регіону є своя вишивка. Якщо вишиванка вам підходить – ви це одразу відчуєте».