Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична обговорила з делегацією КМЄС реалізацію спільних проектів на Харківщині

Юлія Світлична обговорила з делегацією КМЄС реалізацію спільних проектів на Харківщині

28 квітня голова ХОДА разом з керівництвом силових структур регіону зустрілася з представниками Консультативної місії Європейського Союзу.

У ході зустрічі Юлія Світлична ознайомила делегацію КМЄС з суспільно-політичною ситуацією в Харківській області, зробивши акцент на питаннях безпеки.

«У 2014 році, дійсно, складно було організувати процес, який забезпечить внутрішню безпеку на кордоні. З того часу було розроблено та затверджено на сесії обласної ради три програми, які дозволяють нам системно підійти до питання безпеки. Це програма територіальної оборони, антитерористична програма та програма забезпечення публічної безпеки», - повідомила керівник області.

Вона підкреслила значущість підтримки, яку надає регіону в реформуванні сфери безпеки Консультативна місія Європейського Союзу, і відзначила плідну співпрацю з Представництвом КМЄС, що відкрилося в Харкові в 2016 році.

Заступник Глави Департаменту цивільних операцій - керівник апарату Директорату цивільного планування та спроможностей служби зовнішньої діяльності Європейського Союзу Берт Версмессен повідомив, що мета візиту такої представницької делегації КМЄС до України - це оцінка роботи регіональних представництв та їх співпраці з місцевими органами влади й силовими структурами.

«Я дуже радий взаємодіяти з вами. Сьогодні в мене була зустріч з командою офісу в Харкові, мені розповіли про розвиток та заплановані заходи. Я хочу подякувати вам і вашим колегам за співпрацю, яка у нас є, - зазначив Берт Версмессен. - Для нас це дуже важливо - розуміти ваші потреби, тому що ми тут для того, щоб допомогти. У нас таке уявлення, що ми будемо розвиватися й у майбутньому, посилювати присутність у регіоні. Члени ради Європейського Союзу, до якої входить 29 країн, вирішили продовжити нашу місію на наступні 18 місяців - до травня 2019 року».

Юлія Світлична зазначила, що тісна співпраця регіону з КМЄС розпочалася ще до відкриття в Харкові представництва місії, і наразі вже можна не тільки обговорювати плани подальшої співпраці, а й говорити про реалізовані проекти.

Так, за два роки співпраці з КМЄС на території області було реалізовано понад 10 проектів. Сьогодні в регіоні продовжується розробка щорічної програми безпеки. Її випробують на території 200-тисячного Харківського району, одного з найбільших в Україні. Зараз визначено основні проблемні питання безпеки району (майнові злочини, небезпека на вулицях, правопорушення серед дітей, небезпека з боку раніше засуджених). Ці питання вивчені спільно з представниками КМЄС, надалі місцевому населенню запропонують доповнити ці питання. Фіналом розробки програми стане зустріч представників КМЄС, керівництва області, Нацполіції, органів місцевого самоврядування та громадян, які проживають на території району, на центральній площі в місті Мерефа, де програму буде презентовано, а потім передано на затвердження районної ради.

Координатор регіонального представництва КМЄС у Харкові Герріт Ян ван Гелдер повідомив, що чорновий варіант програми планують завершити до жовтня 2017 року.

«Ми отримали підтримку з боку керівництва області з планування щорічної програми. Робота йде дуже добре, є прогрес», - зазначив Герріт Ян ван Гелдер.

Голова ХОДА підкреслила: головним завданням реформ у сфері безпеки та роботи Нацполіції, зокрема, наразі є відмова від застарілих підходів, які повністю нівелювали авторитет правоохоронних органів.

«Невеликі кроки, які ми робимо в імплементації реформ на території окремих районів, в окремих організаціях, дають нам можливість показувати людям зміни, що відбуваються в країні, завойовувати довіру та планомірно впроваджувати демократичні принципи. Наше спільне завдання - домогтися стабільності, розвитку та впевненості громадян, - зазначила Юлія Світлична. - Сподіваюся, що наша взаємодія буде тривати так само плідно, і ми зможемо впровадити більше цікавих і корисних проектів на території області, не обмежуючись виключно Харківським районом. З боку ХОДА можете розраховувати на повну підтримку».

Більше фото