Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична провела засідання штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації в Балаклії

Юлія Світлична провела засідання штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації в Балаклії

На заході підбили підсумки робіт, які провели в районі та місті Балаклія протягом останнього місяця - з моменту НС на 65-му арсеналі.

Відкриваючи засідання, керівник області Юлія Світлична підкреслила, що на даний момент є все необхідне для якісного проведення відновлювальних робіт у районі.

«Ситуація, яка сталася, - безумовно, нештатна. Вона потребувала активної участі органів влади всіх рівнів. У нас є повна підтримка з боку Кабінету міністрів і Президента України. Є необхідний фінансовий ресурс. Усі роботи необхідно проводити оперативно та якісно. Головне наше завдання - створити людям комфортні умови для проживання», - акцентувала глава ХОДА.

Голова Балаклійської РДА Степан Масельський нагадав про ключові дії, які були зроблені в перші дні НС, а також озвучив остаточні цифри зафіксованих пошкоджень і руйнувань.

«Внаслідок надзвичайної ситуації було зруйновано і пошкоджено 392 об'єкти. У багатоквартирному житловому фонді пошкоджено 117 будинків, з яких 4 підлягають знесенню. У приватному секторі найбільше пошкоджено 228 будинків, 2 зруйновано. Пошкоджено 14 об'єктів соціальної сфери, з них 8 навчальних закладів, 4 заклади культури, 1 заклад охорони здоров'я та 1 установа спорту», - повідомив Степан Масельський.

Він зазначив, що на відновлювальні роботи в районі були виділені 100 млн грн з державного бюджету, 10 - з обласного та 2 - з районного. Також 1,5 млн грн спрямував НАК «Нафтогаз України»  («Шебелинкагазвидобування»). Цим коштом будуть виготовлені пластикові вікна для пошкоджених будинків приватного сектору.

«Мені приємно констатувати, що за сприяння голови ХОДА Юлії Світличної 26 квітня на засіданні Кабінету міністрів України нам було виділено ще 45 млн грн на завершення відновлювальних робіт та придбання житла людям, чиї будинки не підлягають відновленню», - сказав голова Балаклійської РДА.

Заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко повідомив, що на даний момент основні роботи щодо заміни вікон та ремонту покрівель в багатоквартирних будинках Балаклії виконано більш, ніж на 90%.

«Будівельні компанії взялися до облаштування укосів у квартирах після встановлення вікон, а також встановлення вхідних дверей - там, де вони пошкоджені, - зазначив Євгеній Шахненко. - Роботи на вул. Арсенальній вже на завершальній стадії, в селищі Нафтовиків роботи по вікнах і покрівлях плануємо завершити до 1 травня, всі інші будівельні роботи (за внутрішніми конструкціями, укосами тощо) плануємо закінчити до 1 червня. Що стосується приватного сектору, то з 228 будинків на даний момент вже відремонтовано 97, решта - в роботі».

До 1 червня планують також повністю відновити вокзальний комплекс на залізничній станції «Балаклія». Про це повідомив начальник регіонального філіалу «Південна залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» Микола Уманець.

«До складеного нами кошторису увійшли 14 об'єктів, загальна вартість робіт - 2,3 млн грн. На даний момент у будівлі вокзалу роботою охоплені всі приміщення, виконаний монтаж конструкції, встановлені вікна та двері. Внутрішні роботи завершимо до 9 травня, повністю плануємо відновити вокзальний комплекс до 1 червня. Що стосується житлових будинків, які знаходяться на нашому балансі, роботи будуть закінчені до 15 травня», - сказав Микола Уманець.

Що стосується робіт з гуманітарного розмінування, то на даний момент піротехнічним розрахункам ДСНС залишилося очистити 15 га території - це найбільш важкодоступні місця (лісосмуги та болотиста місцевість) у 100-метровій зоні від арсеналу. Уже розчищено 31 тисячу гектарів.

«З початку робіт нами було вилучено 28 045 вибухонебезпечних предметів, вони передані ВСУ для подальшого знищення. Від місцевого населення отримано і відпрацьовано 628 заявок. Зараз працюють 15 осіб - це 3 піротехнічні розрахунки - та 6 одиниць техніки. Роботи плануємо завершити до 18 травня», - навів дані начальник відділу організації роботи з гуманітарного розмінування ДСНС України Дмитро Юрчук.

За інформацією керівника оперативної групи ВСУ з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій Андрія Марусяка, військові сапери вже знищили понад 6000 піднятих боєприпасів. Адміністративна територія арсеналу очищена на 100%, роботи тривають на технічній території та в 50-метровій охоронній зоні. Зараз там працюють 18 груп розмінування - це близько 100 чоловік і 30 одиниць техніки.

«Загрози для персоналу арсеналу та місцевого населення немає», - підкреслив Андрій Марусяк.

Підбиваючи підсумки наради, Юлія Світлична акцентувала увагу її учасників на першочергових завданнях на найближчий період.

«Завдання ДСНС - вчасно завершити гуманітарне розмінування й активно вести роз'яснювальну роботу серед місцевого населення щодо поведінки в разі виявлення вибухонебезпечних предметів. Усі зусилля зараз повинні бути спрямовані на завершення робіт з відновлення житлового фонду та об'єктів соціальної сфери. Контроль за проведенням цих робіт повинен бути серйозним і якісним», - підкреслила Юлія Світлична.

Більше фото