Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

При ХОДА планують створити робочу групу для вирішення питань ромської громади

При ХОДА планують створити робочу групу для вирішення питань ромської громади

Питання реалізації Стратегії захисту та інтеграції ромської національної меншини заступник голови ХОДА Михайло Черняк обговорив з представниками міжнародної організації.

Також під час зустрічі Михайла Черняка з представниками Міжнародної благодійної організації «Ромський жіночий фонд «Чіріклі» обговорювали проблеми ромів-переселенців у Харківській області. Крім того, представники громадських організацій ініціювали створення робочої групи при ХОДА для розгляду актуальних питань ромської громади.

«Ми щільно співпрацюємо з активом громадських організацій ромів і знаємо про більшість їхніх проблем. Це відсутність у деяких громадян реєстрації, документів, а також питання, пов'язані з відвідуванням дітьми установ освіти та медицини, - сказав Михайло Черняк. - Хочу зазначити, що у вирішенні цих проблем важливу роль відіграє позиція лідерів громади. З боку органів державної влади буде зроблено все необхідне, щоб реалізувати план заходів Стратегії захисту та розвитку ромської національної меншини».

У свою чергу, співробітник з питань захисту прав людини Політичного відділу Посольства США в Україні Бекі Фармер акцентувала увагу на важливості забезпечення доступу ромської громади до соціальних сервісів.

«Від імені американського посольства я хотіла б подякувати керівникам області за те, що ви приділяєте час проблемним питанням ромів, у тому числі і переселенцям з Луганської та Донецької областей», - зазначила Бекі Фармер.

Про своє бачення взаємодії ромів і органів державної влади розповіла заступник голови Міжвідомчої робочої групи з питань виконання плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини Земфіра Кондур.

«Щоб активно проводити діалог, необхідно створити робочу групу, яка б ефективно вирішувала питання ромського населення. Для цієї ж мети пропоную на громадських засадах обрати радника при ХОДА», - виступила з ініціативою Земфіра Кондур.

За її словами, наразі серед ромів найбільшими проблемами є питання працевлаштування, освіти і соціального захисту.

«На даний момент у нас є все, щоб ми були в діалозі з представниками ромської громади і вирішували питання, що виникають. Створення робочої групи та кандидатуру радника обов'язково обговоримо з вами», - відповів Михайло Черняк.