Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ветерани війни та жертви нацистських переслідувань отримають виплати до 5 травня

Ветерани війни та жертви нацистських переслідувань отримають виплати до 5 травня

Про розмір та порядок виплати щорічної грошової допомоги до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні розповів директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага.

«Традиційно до 5 травня кожного року коштом державного бюджету здійснюються виплати до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Важливо відзначити, що, порівняно з минулим роком, розмір виплат збільшено на 26%. Загальна кількість осіб, які отримають допомогу в Харківській області, складає 79 тис. 317 чоловік», - навів дані директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА.

Так, виплати отримають:

- інваліди війни та колишні малолітні, яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років, в’язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового утримання, які визнані особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин (особи з інвалідністю І групи – по 3500 грн (3184 осіб); особи з інвалідністю ІІ групи – по 3100 грн (4595); особи з інвалідністю ІІІ групи – по 2700 грн (4062);

- учасники бойових дій та малолітні, яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років, в’язні концентраційних таборів, гетто та ув’язнені інших місць примусового утримання, а також діти, які народилися у зазначених місцях примусового утримання їх батьків – по 1200 грн (21 805 осіб);

- особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, – по 3500 грн (2 особи);

- члени сімей загиблих, чоловіки та дружини померлих інвалідів війни, померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, що були визнані за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге – по 600 грн (15 302);

- учасники війни та колишні в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особи, які були насильно вивезені на примусові роботи, діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістичним режимом у тилу ворога – по 500 грн (30 367).

Ті, хто оформлять статус, за яким передбачено відповідні виплати, після 5 травня, мають право звернутися до органів соціального захисту й отримати цю допомогу від держави до 30 вересня 2017 року.

«З державного бюджету на відповідні цілі було виділено 84 млн 100 тис. грн, - підкреслив Юрій Шпарага. - Кошти вже в повному обсязі надійшли до закладів системи соцзахисту. Робота триває. Наразі виплати проведені на 67 %».

За даними директора Департаменту соцзахисту населення ХОДА, відповідно до обласної програми 959 учасників Другої світової війни, які брали безпосередню участь у бойових діях, отримають до 9 травня додатково по 1,5 тис. грн.