Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична обговорила питання соцзахисту чорнобильців з представниками громадських організацій

Юлія Світлична обговорила питання соцзахисту чорнобильців з представниками громадських організацій

20 квітня відбулася зустріч глави ХОДА з учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

«Кожен з вас особисто і ваші організації роблять багато для підтримки ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС і для взаємодії з органами влади. За останні два роки нам вдалося налагодити системну роботу, приділити особливу увагу потребам ліквідаторів майже в кожній основній обласній програмі. Я б хотіла почути від вас - яким питанням ще необхідно приділити увагу, - звернулася Юлія Світлична до учасників зустрічі. - Є окремі напрямки і ініціативи, які ми можемо реалізувати в регіоні своїми силами. Є питання, які необхідно вирішувати на державному рівні, і я буду порушувати їх на рівні Кабінету Міністрів України. Можете повністю на мене розраховувати».

Глава ХОДА також повідомила, що, у порівнянні з минулим роком, у 2017-му на 1,5 млн грн збільшено фінансування з обласного бюджету сфери соціального захисту учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Також у два рази збільшилося фінансування з місцевих бюджетів.

У ході зустрічі представники чорнобильських громадських організацій порушили низку питань, пов'язаних з соцзахистом і оздоровленням.

Директор Департаменту соціального захисту населення Юрій Шпарага повідомив, що на закупівлю санаторно-курортних путівок для чорнобильців у 2017 році з держбюджету виділено 6,1 млн грн, що покриває потребу тільки на 81%. Для того, щоб заходами з оздоровлення охопити весь контингент, департамент підготував пропозицію про виділення додаткових коштів з обласного бюджету.

«Крім того, коштом обласного бюджету в цьому році вперше матимуть можливість оздоровитися в санаторно-курортних установах Харківської області постраждалі громадяни, віднесені до 2-ї категорії, діти в супроводі одного з батьків або особи, яка їх замінює. Обсяг ресурсів, що спрямовуються на ці цілі, становить 2,2 млн грн», - сказав Юрій Шпарага.

У ході зустрічі також порушили питання підвищення пенсій, проведення лікування, оформлення статусу вдів ліквідаторів ЧАЕС. Також глава ХОДА підтримала пропозицію представників чорнобильських громадських організацій щодо запровадження медалі «За участь у ліквідації аварії на ЧАЕС». Юлія Світлична пообіцяла порушити це питання в Києві.

Глава Харківської обласної організації ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Анатолій Вінник зазначив, що ліквідатори катастрофи відчувають підтримку Харківської облдержадміністрації, структурні підрозділи ХОДА з чорнобильськими організаціями працюють у тісному контакті. Зокрема, він нагадав, що завдяки підтримці Ігоря Райніна в минулому році пам'ятні заходи, пов'язані з 30-ми роковинами аварії на Чорнобильській АЕС, у Харківській області провели на гідному рівні.

«Ініціатива чорнобильських організацій була підтримана спочатку Харківською облдержадміністрацією у 2015 році. За нашим прикладом пішли багато інших регіонів країни. Велика і неоціненна участь була з боку Ігоря Райніна. Було проведено безліч акцій. І за це ми, чорнобильці, вдячні адміністрації і органам місцевого самоврядування», - сказав Анатолій Вінник.

Підсумком наради стало рішення створити робочу групу, яка буде акумулювати пропозиції чорнобильців.

«Перелік реальних ініціатив, які необхідно впровадити, зможемо обговорити на засіданні цієї групи і потім зайнятися їх реалізацією», - сказала Юлія Світлична.

Більше фото