Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До реалізації обласної програми з енергоощадження долучилися три банки

До реалізації обласної програми з енергоощадження долучилися три банки

10 квітня в ХОДА були підписані генеральні договори про співробітництво з банками у рамках обласної програми.

Так, у реалізації програми «Відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на виконання енергозберігаючих заходів на 2016-2020 роки» беруть участь три банки: Ощадбанк, Укргазбанк і Укрексімбанк. Найближчим часом планується залучення Приватбанку до програми «Теплі кредити».

Як зазначив начальник Управління паливо-енергетичного комплексу ХОДА Олексій Белоцький, підписання договорів дає можливість розпочати реалізацію обласної програми.

«Нами розроблено обласну програму, в рамках якої встановлено процентну частку відшкодування на рівні 15% річних, - сказав Олексій Белоцький. - Таким чином, за підрахунками, виділених коштів у розмірі 6500,0 тис. грн на її реалізацію у 2017 році буде достатньо для гарантування виплат 3500 фізичним особам з боку області, що дасть можливість стимулювати населення до впровадження енергоефективних заходів. У кінцевому результаті це дозволить фізичним особам скоротити витрати на споживання енергоносіїв».

Слід зазначити що банки, які беруть участь у державній програмі, прийняли рішення про зниження річної банківської ставки на енергоощадні та енергоефективні кредити до 17,7% на 2017 рік, що, у свою чергу, суттєво знизить розмір грошових виплат позичальником за кредитом (приблизно 2,7%).

Довідка. За обсягами передбаченого фінансування на 2017 рік Харківська область посідає друге місце серед областей України. За підсумками роботи державної програми у 2016 році в Харківській області було отримано 3445 кредитів на 47 млн 396 тис. грн (котли - 296 од. на 3 млн 259 тис. грн, матеріали - 3208 од. на 44 млн 137 тис. грн).