Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Наше завдання - відстояти оптимальну кількість госпітальних округів в області. Михайло Черняк

Наше завдання - відстояти оптимальну кількість госпітальних округів в області. Михайло Черняк

Питання формування госпітальних округів обговорили 6 квітня на першому засіданні спеціальної робочої групи.

На початку наради заступник голови ХОДА Михайло Черняк зазначив, що питання госпітальних округів набуло на Харківщині значного резонансу.

«Реакція з боку суспільства є природною в умовах децентралізації влади, створення об’єднаних територіальних громад та активізації впливу громадськості на соціально-економічний розвиток регіону», - зауважив заступник керівника області.

Він нагадав, що на Харківщині над реформуванням галузі охорони здоров’я працювали протягом останніх декількох років - за відсутністю нормативно-законодавчої бази, на підставі даних галузевої статистичної звітності, показників роботи та стану матеріально-технічного забезпечення закладів.

Результатами роботи фахівців та експертів стало розроблення та затвердження у жовтні 2015 року «Стратегії побудови нової системи охорони здоров’я та медичної освіти у Харківській області на період до 2020 року» з Генеральним планом розвитку госпітального сектору з 10-ма госпітальними округами.

На той час ухвалення такого рішення найбільш адекватно відповідало вимогам Міністерства охорони здоров’я щодо визначення перспективного розвитку медичної галузі регіону. І тільки у листопаді 2016 року було видано постанови Кабміну, які окреслили порядок фінансування та організації роботи закладів вторинної ланки. Зокрема, було визначено, що центром госпітального округу визначається населений пункт - як правило, місто з населенням понад 40 тис. осіб.

У Харківській області налічується тільки чотири таких міста – Куп’янськ (56,6 тис. осіб), Лозова (66,3 тис.), Ізюм (49,4 тис.) та Харків (понад 1,4 млн).

«Розміщений на офіційному сайті обласної державної адміністрації проект розподілу округів за запропонованими критеріями з визначенням найбільш потужних лікарень центрами госпітальних округів викликав шквал звернень з боку депутатського корпусу та громадськості з невдоволеною реакцією по прийнятому рішенню», - розповів Михайло Черняк.

З огляду на заяви представників низки депутатських фракцій обласної ради, постійної комісії з питань соціальної політики, охорони здоров’я, реабілітації учасників бойових дій та АТО, розпорядженням глави ХОДА Юлії Світличної було затверджено склад робочої групи з представників влади та медичної громадськості для вирішення цього питання.

«Перед нами стоїть конкретне завдання – ретельно опрацювати та обґрунтувати для центральних органів влади рішення, що у Харківській області має бути створено ту чи іншу кількість округів, - підкреслив заступник голови ХОДА. - При цьому у вирішенні питання майбутнього розвитку лікарень обов’язково потрібно враховувати базову зміну фінансування закладів вторинного та третинного рівнів з прив’язкою не до ліжкомісць, а до лікування конкретного пацієнта, тобто до кількості наданих медичних послуг».