Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До 330-річчя гетьманства Мазепи в ХНАТОБі поставлять унікальну оперу

До 330-річчя гетьманства Мазепи в ХНАТОБі поставлять унікальну оперу

Культурні проекти, які планується реалізувати на Харківщині, обговорили під час зустрічі заступника голови - керівника апарату ХОДА Анатолія Бабічева та Міністра культури України Євгена Нищука.

Одним з питань зустрічі стала робота Харківського оперного театру, який потребує державної фінансової підтримки.

«Для нас це осередок культури та мистецтва області. Обласна адміністрація, зі свого боку, робить усе можливе, щоб підтримувати заклад, залучати інвесторів, меценатів. У нас багато інноваційних проектів, які зацікавлять глядача», - зауважив Анатолій Бабічев.

Один з таких проектів - постановка опери «Мазепа» до 330-річчя його гетьманства, яке святкуватимуть влітку цього року.

«Є бажання, й театр готовий зробити оперу. Це дуже цікава постановка 30-х років минулого сторіччя, реалізована в США. В Україні цю оперу не бачили, - розповів заступник голови ХОДА. - Крім того, плануємо низку заходів у селищі Коломак на Харківщині, де Мазепа був обраний гетьманом України».

Ще один проект, який планується реалізувати на базі ХНАТОБу - місячник мистецтва на відкритому просторі. Влітку на відкритому майданчику театру зможуть виступати всі бажаючі творчі колективи.

Також у ході зустрічі Анатолій Бабічев та Міністр культури України обговорили подальшу долю харківського старого цирку.

Євген Нищук розповів, що зараз у міністерстві вирішують питання реорганізації роботи установи, на базі якої проходять заняття дитячої циркової студії - однієї з кращих у країні.

«Правове впорядкування роботи закладу дозволить нам привести до належного стану аварійну будівлю та гарантувати безпеку дітям», - пояснив міністр.

Анатолій Бабічев також порушив питання щодо долі старого органу в Успенському соборі.

«У нас є пропозиція віддати його Харківській музичній школі-інтернату для навчання та проведення конкурсів. Потрібна фінансова підтримка для проведення демонтажу та монтажу інструменту», - розповів заступник голови ХОДА. Євген Нищук пообіцяв розглянути це питання.

Крім того, у ході зустрічі обговорили перспективи внесення будівлі Держпрому до спадщини ЮНЕСКО, реконструкцію будівлі бібліотеки Короленка, можливість передачі на баланс області меморіалу Висота Маршала Конєва, який зараз знаходиться в державній власності тощо.

28 березня міністр культури Євген Нищук перебуває на Харківщині з робочою поїздкою. Він планує відвідати низку закладів, зокрема - ХНАТОБ, музичне училище-інтернат, старий цирк, а також зустрітися із громадськістю для обговорення проекту пам’ятника на площі Свободи у Харкові.