Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Перший етап відновлювальних робіт у Балаклійському районі займе 3 - 4 дні. Голова ХОДА

Перший етап відновлювальних робіт у Балаклійському районі займе 3 - 4 дні. Голова ХОДА

Голова ХОДА розповіла про ситуацію в Балаклійському районі й трьох етапах відновлення зруйнованих будинків і об'єктів соціальної інфраструктури.

За інформацією Юлії Світличної, пожежу на базі озброєння в Балаклії ліквідовано, тривають поодинокі детонації малої потужності, які вже не несуть небезпеки населенню. На даний момент триває розмінування міста та навколишніх сіл і починаються відновлювальні роботи. По мірі розмінування на територію заходять ремонтні бригади комунальних служб і будівельники.

«За оцінкою наших експертів, близько 40 житлових будинків і об'єктів соціальної інфраструктури мають сильний ступінь руйнування та підлягають капітальному ремонту. Близько 100 об'єктів мають руйнування середнього ступеня, - повідомила останні дані керівник області. - Ми організуємо роботу таким чином, щоб у три етапи почати відновлювальні роботи. Перший етап займе від 3 до 4 днів. Це термінові роботи, які ми проведемо власними силами коштом обласного бюджету та з використанням гуманітарної допомоги, яка надходить. Другий етап триватиме до тижня, третій - етап повноцінного відновлення будинків і соціальної інфраструктури - потребуватиме більш тривалого часу».

Юлія Світлична повідомила, що для проведення капітальних робіт щодо відновлення будівель у Балаклії будуть виділені кошти з держбюджету. Такої домовленості досягнуто з Кабінетом Міністрів України.

«У нас є повна координація з усіма службами. Кілька разів на день я інформую про ситуацію особисто Президента України. Є взаємодія з урядом, - зазначила Юлія Світлична. - Сьогодні ми збираємо заявки - які будівлі необхідно капітально відновлювати, будемо готувати пакет документів і передавати його в Кабмін для виділення фінансової допомоги».

За інформацією керівника ХОДА, зараз у евакуаційних пунктах продовжують перебувати близько 1000 осіб. Після отримання інформації від ДСНС про те, що територію розміновано й повертатися безпечно, цим людям нададуть необхідний транспорт. Тих, чиї будинки потребують тривалого відновлення, забезпечать тимчасовим житлом із комфортними умовами.

«Підготовлено місця в готелі в Балаклії, який зможе розмістити до 60 осіб, а також гуртожиток однієї з дитячих юнацьких спортивних шкіл, де зможуть проживати 30 осіб», - уточнила Юлія Світлична.

Вона повідомила, що в неділю буде повністю відновлено електропостачання міста Балаклія, у всіх навколишніх селах світло вже є. Роботи з підключення газу займуть більше часу. Зараз цим процесом зайняті 140 працівників газової служби.

«Ми плануємо відновити газопостачання до наступного четверга. Необхідно враховувати, що населення Балаклії - 29 тисяч осіб. Ми докладемо максимум сил, щоб завершити цю роботу в стислі терміни», - підкреслила голова ХОДА.

У Балаклії вже відновив роботу найбільший із супермаркетів, найближчим часом почнуть працювати інші магазини. Також відновили роботу аптеки, які забезпечені всіма необхідними медикаментами. Для гарантування безпеки в місті та селах триває цілодобове патрулювання силами ЗСУ, а також додаткових патрулів поліції, які прибули з Харкова.