Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Представники об’єднаних громад Харківщини вивчили досвід колег у Хмельницькій області

Представники об’єднаних громад Харківщини вивчили досвід колег у Хмельницькій області

Делегація з 20 діячів місцевого самоврядування нашого регіону відвідала область, яка є одним з лідерів процесу об’єднання громад в Україні.

«Сьогодні на Хмельниччині вже створені та працюють 26 ОТГ, які перейшли на прямі взаємовідносини з Державним бюджетом України, - розповіла керівник делегації Харківщини, директор Харківського ВП Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Діана Баринова. - У 2016 році ОТГ Хмельниччини отримали на розвиток інфраструктури 216,7 млн грн і на 95% їх використали».

До делегації нашого регіону, що відвідала Хмельниччину, увійшли як представники об’єднаних територіальних громад (Мереф'янської, Роганської, Старосалтівської та Чкалівської), так і діячі місцевого самоврядування з низки районів області, де рішення про об’єднання ще остаточно не були прийняті.

Ознайомлення з досвідом колег представники нашої області розпочали з відвідування Війтовецької сільської об’єднаної громади, яка утворилася у першій хвилі об’єднання в 2015 році. Громада об’єднала 12 сільських рад, в яких мешкає 7,8 тис. жителів.

Голова сільської ради Ігор Степанюк розповів колегам з Харківщини про перші успіхи, яких вдалося досягти завдяки процесу об’єднання. Так, на території ОТГ було відкрито дитячий садок, створено ЦНАП, змонтовано освітлення на майже 25 км вулиць і побудовано водогін. Усі ці роботи провели за кошти державної субвенції на розвиток інфраструктури. У 2016 році вона склала 7,135 млн грн.

«Сьогодні ніхто не жалкує, що ми прийняли історичне рішення про об’єднання», - запевнив Ігор Степанюк.

Новобудови, які з’явилися на території ОТГ після об’єднання, продемонстрували харківській делегації і в іншій громаді – Гуменецькій. Тут представники місцевого самоврядування Харківщини відвідали новий, відкритий минулого року, сучасний дитячий садочок, відремонтовану школу, футбольне поле зі штучним покриттям, дитячий майданчик, оглянули відремонтовані сільські дороги, клуб, сучасну студію звукозапису для талановитої молоді тощо.

У Волочиській ОТГ харківській делегації не тільки розповіли про проекти, на реалізацію яких у 2016 році громада отримала майже 18 млн грн з державного бюджету, але й поділилися корисним досвідом розробки стратегії розвитку громади. Стратегію розробляли спільно з відомими фахівцями в рамках проекту міжнародної фінансової допомоги.

«Протягом цих декількох днів спілкування з нашими колегами, які об’єдналися, ми гостро відчули, скільки ми втратили часу та можливостей, що не об’єдналися на самому початку реформи. Вихід один - будемо наздоганяти», - поділився враженнями від поїздки на Хмельниччину голова Оскільської селищної ради Ізюмського району Геннадій Загоруйко.

Досвід роботи та успіхи хмельницьких колег справили враження на всю харківську делегацію, відзначила її керівник Діана Баринова.

«Підсумовуючи результати нашого навчально-ознайомчого візиту, можна зазначити одне: процес реформи в Україні йде швидкими темпами, його не спинити, отже, є сенс у нього активно включатися», - наголосила директор Харківського ВП Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування».

Довідка. Візит делегації Харківщини на Хмельниччину був організований Харківським ВП Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» у рамках проекту ULEAD  з Європою, спільно з Центральним хабом GIZ – Німецького бюро міжнародної співпраці та Хмельницьким ВП Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування».