Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині презентували спільний україно-польський театральний проект

На Харківщині презентували спільний україно-польський театральний проект

17 березня на Великій сцені Харківського державного академічного драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка відбувся прем’єрний показ вистави «Картотека».

Виставу за однойменною п'єсою польського поета, драматурга та сценариста Тадеуша Ружевича поставили актори Харківського державного академічного драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка під керівництвом польського режисера Анджея Щитки у рамках проекту «Східне партнерство».

Прем’єру відвідав заступник голови - керівник апарату ХОДА Анатолій Бабічев. 

«У нашої дружби та співпраці тривала історія. Сьогодні ми бачимо ще один україно-польський проект, який реалізується на території Харківської області. У наших планах - ще багато творчих проектів. Швидше за все, спектакль буде радувати не тільки харківського глядача, після прем'єри спектакль поїде в Польщу. Сподіваюся, що наша співпраця в сфері культури триватиме», - відзначив Анатолій Бабічев.

П’єса «Картотека» вперше представлена харківському глядачеві та вперше перекладена з польської на українську мову харківським перекладачем Василем Саганом.

Спільний україно-польський проект реалізовується за підтримки Міністерства культури та національної спадщини Польщі, спільноти антропологів культури «Etnosfera», Генерального консульства Республіки Польща у Харкові та під почесним патронатом Посла України у Польщі Андрія Дещиці.

Для театру – це третя спільна робота з режисером. Широкого визнання в Україні та Польщі здобули вистави Анджея Щитки «Прощавай, Юдо» за п’єсою Іренеуша Ірединського (2012) та «Антігона у Нью-Йорку» Якова Гловацького (2015). Обидві вистави брали участь у престижних міжнародних театральних фестивалях «Polska w IMCE Niecodzienny Festiwal Teatralny» у м. Варшаві і «Ukrainska Wiosna» у м. Познані.

Нагадаємо, 24 січня під час зустрічі заступника голови - керівника апарату ХОДА Анатолія Бабічева з  Генеральним консулом Республіки Польща в Харкові Янушем Яблонським було обговорено питання стосовно поїздки харківських акторів із виставою «Картотека» на гастролі до Польщі.