Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківщини та Канади є перспективи співпраці в галузях ІТ, авіабудування та харчової промисловості

У Харківщини та Канади є перспективи співпраці в галузях ІТ, авіабудування та харчової промисловості

Питання виходу харківських підприємств на канадський ринок та залучення інвестицій в область голова ХОДА Юлія Світлична обговорила з Надзвичайним і Повноважним Послом Канади в Україні Романом Ващуком.

«Останню нашу зустріч ми провели на Харківському інвестиційному форумі. І мені приємно, що ті питання, які ми тоді обговорили, реалізували на території Харківської області, за що ми вам, безумовно, вдячні», - наголосила голова ХОДА, відкриваючи зустріч.

Посол Канади прибув на Харківщину з кількаденним візитом. Він уже відвідав Валківський та Первомайський райони.

«Ми почали з Валок, де в місцевій лікарні працює канадська «швидка». І в Первомайському районі – в селі Грушине - відвідали будинок для громадян похилого віку, який створили за рік. Він є прикладом можливостей, які завдяки децентралізації отримали місцеві громади для розвитку», - поділився враженнями пан посол.

Також у програмі Романа Ващука була зустріч з представниками харківського ІТ-кластеру.

«Там було понад 20 учасників, з них 3 уже активно працюють з канадськими клієнтами. Я заохочував інших, щоб також заходили на наш ринок», - відзначив Роман Ващук.

Він додав, що, окрім ІТ-сфери, серед ніш, у яких Харківщина може зробити прорив на північноамериканський ринок через Канаду, - текстильна та харчова промисловість (зокрема, кондитерська).

«Харчова промисловість займає 20 - 22 % у структурі всієї промисловості Харківщини, - навела дані Юлія Світлична. – Ще близько 10 - 12 % - це машинобудування. У ньому зайнята приблизно третина працюючого населення Харківщини, тому відновлення роботи саме цієї галузі є для нас пріоритетним. Вчора під час робочої поїздки Президента України на Харківщину ми мали нагоду разом з інвестором відкрити нове життя у великому та знаному підприємстві – Харківському тракторному заводі. Майже 2000 харків’ян завдяки відновленню роботи цього підприємства мають сталу роботу та зарплату. Нам приємно, що Харків нарощує свій промисловий потенціал».

Голова ХОДА відзначила, що керівництво області робить усе можливе для відновлення виробництва на ще одному харківському гіганті – авіаційному заводі.

«23 лютого в Харкові пройшла нарада за участю Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та «важковаговиків» авіації України. Йшлося про відновлення авіабудування в Україні. Сподіваємося, що в цей процес буде залучений ХАЗ. На ньому вже змінено керівництво, тому в нас є деякі сподівання. Розглядається можливість або переорієнтувати виробництво авіазаводу, або виготовляти нову конкурентоспроможну продукцію у вигляді малих літаків, які користуються попитом на міжнародному ринку», - уточнила Юлія Світлична.

Вона запропонувала Надзвичайному та Повноважному Послу Канади посприяти пошуку інвесторів для харківського підприємства. Роман Ващук, у свою чергу, повідомив, що канадська сторона зацікавлена в участі у відновленні авіабудівництва України.

«Це вже сталося з обновленням флоту «Русланів». Харківське підприємство «ФЕД» активно працює для того, щоб знайти замовників у Канаді на свої компоненти для нашого літакобудування. Думаю, це є прикладом дуже сучасного і мобільного виробництва», - відзначив пан посол.

Завершуючи зустріч, Юлія Світлична наголосила, що Харківська область є надійним партнером та відкрита до реалізації спільних проектів, які спрямовані на соціально-економічний розвиток.

Більше фото