Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Завдяки Програмі протидії терористичній діяльності у 2016 році в області попередили низку терактів

Завдяки Програмі протидії терористичній діяльності у 2016 році в області попередили низку терактів

Звіт про виконання регіональної програми був затверджений депутатами обласної ради під час сесії 23 лютого.

«У 2016 році за ініціативи голови ХОДА обласною радою було одностайно затверджено Програму протидії терористичній діяльності на території Харківської області. Вона була спрямована за зміцнення захищеності окремих об’єктів і Харківської області в цілому від терористичних посягань. Ця програма повністю реалізована», - зауважив директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами ХОДА Олексій Максимов.

Важливою складовою програми стало зміцнення матеріально-технічної бази Антитерористичного центру Управління СБУ в Харківській області. На це з обласного бюджету було спрямовано 3 млн грн.

«У результаті суттєво розширено технічні можливості програмно-апаратних засобів, що призначені для фіксації, виявлення, попередження, а в подальшому - оперативного розкриття терористичних актів. Придбано надсучасні засоби, які дозволяють виконувати функції за будь-яких зовнішніх та погодних умов. Завдяки цьому, зокрема, вдалося забезпечити захищеність місць масового перебування людей, основних транспортних артерій, економічно та соціально значущих об’єктів тощо, - пояснив Олексій Максимов. - Завдяки реалізації цієї програми в області не було допущено жодного терористичного акту, а усі посягання отримали своєчасну відсіч. Так, у 2016 році СБУ спільно з іншими правоохоронними органами вдалося попередити 16 терористичних актів, злочинців затримано».

Окрім придбання техніки, у рамках програми Управлінням СБУ в Харківській області та іншими суб’єктами боротьби з тероризмом здійснено низку організаційних та практичних заходів. Особливу увагу в 2016 році приділяли місцям масового скупчення людей. На період масових заходів забезпечували завчасне обстеження місць їх проведення силами вибухотехнічних і кінологічних підрозділів.

З метою перевірки терористичної уразливості транспортної інфраструктури в області пройшли спеціальні навчання та тренування, в тому числі на залізничних станціях, на об’єктах КП «Харківський метрополітен», автомобільному та авіаційному транспорті.

Для підвищення антитерористичної захищеності об’єктів інфраструктури регіону провели низку комплексних тренувань та навчань щодо порядку взаємодії та реагування в разі виявлення підозрілих та вибухових пристроїв.

«У результаті виконання заходів, передбачених програмою, досягнуто посилення та вдосконалення спільних дій, механізмів та покращення реагування на терористичні загрози. Також у цілому досягнуто підвищення дієвості механізму протидії терористичним посяганням на об'єкти регіону», - зазначив Олексій Максимов.