Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На фінансування програми «теплих» кредитів у 2017 році передбачено понад 400 млн грн

На фінансування програми «теплих» кредитів у 2017 році передбачено понад 400 млн грн

Уряд продовжив дію програми, за якою ОСББ, ЖБК та громадяни отримують часткову компенсацію кредитів, узятих на енергозберігаючі заходи, та вдосконалив її процедуру.

«Програма «теплих» кредитів довела свою ефективність і попит у населення. З моменту старту програми на впровадження енергоефективних заходів видано понад 163 тис. кредитів на суму 2,7 млрд грн», - повідомив віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко.

Середня економія теплової енергії від впровадження енергоефективних заходів за програмою склала: при термомодернізації стін - 24%, при облаштуванні індивідуальних теплових пунктів - 10%, при встановленні енергоефективних склопрозорих конструкцій у місцях загального користування - 14%.

Крім того, зафіксована суттєва економія електроенергії на освітлення місць загального користування (71%).

«Сьогодні 95% ОСББ та ЖБК готові взяти участь у програмі повторно. Адже 81% опитаних відзначили підвищення комфортності власних помешкань. Щодо приватних домогосподарств, то кожна родина, яка взяла участь у програмі, завдяки встановленню вікон, заміні застарілих газових котлів, утепленню стін в одноквартирних будинках зменшила споживання газу від 16 до 43%, а після заміни вікон, радіаторів у квартирах багатоквартирних будинків - зекономила до 24% тепла», - зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, у 2017 році процедуру надання кредитів удосконалили, посилили контроль за впровадженням енергоефективних заходів та використанням коштів, передбачили систему моніторингу ефективності виконання програми.

Віце-прем’єр також зауважив, що програма «теплих» кредитів реалізовується у контексті створення фонду енергоефективності. Вона дає фінансовий інструмент для підтримки енергоефективних заходів. У свою чергу, фонд енергоефективності - інституція, яка надаватиме людям технічні рекомендації під фінансові пакети. 

Крім того, за словами віце-прем’єр-міністра, програма має мультиплікаційний економічний ефект.

«Кожна гривня бюджетних коштів за механізмом співфінансування таких кредитів залучає кошти самих співвласників, кредитних установ, місцевих бюджетів - у разі наявності місцевої програми додаткового стимулювання - та повертається в бюджети у вигляді податкових надходжень, зменшення видатків на субсидії на оплату комунальних послуг», - підкреслив Геннадій Зубко.